,,Sunt un copil al Uniunii Sovietice şi chiar dacă aceasta nu a cunoscut un regim democratic, îi respect simbolurile. Ele nu aparţin stalinismului, dar unui stat care a existat înainte şi după Stalin, ele reprezintă viaţa părinţilor şi bunicilor mei” a declarat Serghei Shirokov, fostul reprezentant al Ministerului de Externe din Transnistria, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti de la EUObserver, la Tiraspol, menţionată de publicaţia franceză presseurop.eu. Simbolurile sovietice prezente în spaţiul public de la Tiraspol nu sunt percepute precum elemente specifice unui regim opresiv, consideră Shirokov.
În articolul ,,Tentaţia Moscovei„, aflăm că lui Igor Smirnov, fost locotenent devenit „preşedinte” de republică nerecunoscută şi directorul companiei Sheriff, care controlează toate afacerile locale, îi place să înoate dimineaţa, să vâneze şi să conducă în viteză. Au trecut douăzeci de ani de când acesta se află la cârma regiunii separatiste, a cărei populaţie este afectată mai cu seamă de lipsa oportunităţilor de angajare.
Un jurnalist independent din Tighina (Bender) este de părere că Uniunea Europeană nu întreprinde acţiuni spre a-şi crea o imagine pozitivă în Transnistria, ceea ce ajută la menţinerea în funcţie a lui Smirnov: ,,Smirnov este precum Castro. A rezistat mai mult decât Voronin şi cel mai probabil că va conduce mai multă vreme decât Putin”, a apreciat el.
Serghei Shirokov, fost membru al „guvernului” transnistrean, subliniază că Tirapolul ar putea stabili raporturi economice cu Uniunea Europeană, dar nu în contextul în care aceasta tratează Republica Moldova şi Trasnistria ca pe o singură entitate. Totodată, el admite că în Transnistria sunt cel mult cinci-zece persoane care înţeleg cum funcţionează Uniunea Europeană sau măsurile propuse de Catherine Ashton, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, privind soluţionarea diferendului transnistrean. ,,Oamenii de-aici consideră că Uniunea Europeană se află în concurenţă cu Rusia, astfel că atunci când aleg Rusia ca partener strategic, Uniunea Europeană devine o ameninţare pentru ei”, a subliniat Shirokov.
Autorul articolului menţionează că prezenţa celor 1300 de soldaţi ruşi pe teritoriul regiunii separatiste este reclamată atât de Republica Moldova, cât şi de Ucraina, care aspiră la integrarea în Uniunea Europeană.
Deşi populaţia Transnistriei este mai săracă decât cea din dreapta Nistrului, oamenii au parte de încălzire mai ieftină, deoarece Gazprom furnizează gratuit gaze naturale într-un volum anual echivalent cu milioane de euro, se mai specifică în articol.
Transnistria rămâne o regiune ataşată de Federaţia Rusă în absenţa unei alternative mai atrăgătoare.
Foto: Iulia Modiga