Românii din comunitățile istorice au fost subiectul emisiunii „Secvențial” de la postul de televiziune Antena 3, avându-i printre invitați pe Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, și pe directoarea Liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi.
În acest context, Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, a făcut o trecere în revistă a evenimentelor crunte prin care au trecut de-a lungul timpului elevii români din regiunea transnistreană. În anii 1994 şi 2004, Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost devastat de către oamenii fostului lider transnistrean Igor Smirnov, care au distrus mobilierul şcolii, au furat întreaga documentaţie şi numerele de telefon ale părinţilor, pentru a le preda KGB-ului acestei republici nerecunoscute.
Tot în cadrul acestei emisiuni a fost prezentată o filmare în care se arăta cum sunt nevoiți elevii care vor să învețe în limba română să treacă zilnic „așa-zisa” graniță transnistreană. Din acest motiv, directoarea Liceului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a afirmat că fiecare zi de școală începe cu un „Doamne ajută!”.
În 2004 trupele separatiste au intrat în această instituție de învățământ și au tras în fiecare literă a alfabetului latin, după cum a menționat directoarea liceului din Grigoriopol.
De asemenea, Eleonora Cercavschi a precizat faptul că numărul elevilor este în continuă scădere.
Predarea în limba română în şcolile şi liceele din regiunea transnistreană constituie şi azi o adevărată luptă cu autorităţile. 173 de copii şi profesori ai liceului din oraşul Grigoriopol parcurg 34 de kilometri în fiecare zi, de 11 ani, înghesuiţi în autobuze, pentru a ajunge la Doroţcaia, comună aflată sub administraţia Republicii Moldova, unde li se permite să studieze limba română cu grafie latină.
Emisiunea poate fi urmărită aici.