Paul Goma, cunoscutul scriitor şi militant anticomunist roman stabilit la Paris, a primit cetăţenia Republicii Moldova şi ar putea reveni la vară în Basarabia natală. Anunţul a fost făcut de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, care l-a înaintat anterior la Premiul Nobel pentru literatură, scrie Adevărul.
Potrivit sursei citate, scriitorul basarabean Andrei Ţurcanu a spus că Paul Goma vine la Chişinău pentru a prelua conducerea Centrului de studiu al comunismului din Basarabia şi Bucovina, înfiinţat în această iarnă de Uniunea Scriitorilor din Moldova. Pentru început, instituţia urmează să stocheze arhiva pe care o deţine Paul Goma, iar ulterior să adune şi alte materiale scrise, audio şi video cu privire la comunismul din cele două provincii româneşti.
Centrul are nevoie de un sediu, iar familia Goma de o locuinţă, de aceea scriitorii au deschis două conturi bancare, în lei moldoveneşti şi în valută, şi îndeamnă oamenii de bună credinţă să facă donaţii.
„Paul Goma merită să fie inclus în manualele şcolare, pentru că nici nu e pomenit, şi în curricula universităţilor, alături de Vladimir Beşleagă, Vasile Vasilache şi Ion Druţă. Ar fi o revenire nu doar fizică, dar şi spirituală“, a declarat Andrei Ţurcanu.
„Paul Goma nu a părăsit niciodată Basarabia, cel puţin prin scrierile sale. Nu există carte în care Basarabia să nu fie purtată pe palme. Mi se pare importantă această revenire, dar şi mai importantă implicarea lui în acest centru“, a adăugat prozatorul Emilian Galaicu-Păun.
Paul Goma a plecat din România comunistă în 1977, relatează Curaj.net, adăugând că scriitorul a fost lipsit de tot ce avea în România (apartament, cetățenie etc.). Expulzarea lui Paul Goma a venit după ce a publicat în Occident mai multe cărți anticomeuniste (Ostinato e din 71 publicată în germană, apoi tradusă în alte zeci de limbi europene), a lecturat pasaje din volumele sale la Europa Liberă, iar ulterior, în 1977 a lansat Carta pentru Drepturile Omului în România.
http://youtu.be/YNdEVuGM1gY