Proiectele de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România au reprezentat subiect de dezbatere în cadrul unei şedinţe de lucru prezidate de care premierul interimar Iurie Leancă.
La ședință au participat Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, reprezentanți ai organelor de stat implicate în procesul de negocieri cu privire la construcția gazoductului Iași – Ungheni, precum și ai proiectelor din domeniul energetic care vizează liniile de interconexiune electrică Iaşi – Ungheni- Strășeni, instalarea convertoarelor back-to-back pe liniile Balți-Suceava și Vulcănești-Isaccea, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.
Participanţii la şedinţa de lucru au făcut o trecere în revistă a etapelor de implementare a proiectelor energetice și au punctat subiectele care vor fi abordate în cadul vizitei ministrului delegat pentru Energie al României, Constantin Niţă, care va avea loc în perioada 7-8 mai.
De asemenea, în cadrul ședinței a fost menționat faptul că ambele părţi au lansat deja procedurile de licitaţie a lucrărilor pe porţiunile României şi Republicii Moldova. Conform estimărilor oficiale, lucrările pe porţiunea Republicii Moldova ar putea fi lansate în luna august, după finalizarea procedurilor de achiziţii.
Potrivit celor prezenţi la şedinţă, în perioada următoare se va trece la etapa a doua, care vizează obținerea finanțării pentru studiul de fezabilitate, proiectare și construcție a unei Stații de Comprimare, precum și a gazoductului Ungheni – Chișinău.
În acelaşi context a fost analizată situația cu privire la construcția liniilor de interconexiune electrică. Iurie Leancă a precizat că instituțiile donatoare BERD și BEI și-au manifestat interesul de a susține Republica Moldova în construcția liniilor de înaltă tensiune în cadrul proiectului.
InfoPrut menţionează că interconectarea energetică dintre România şi Republica Moldova este prevăzută şi în „Strategia Energetică a României pentru perioada 2007 – 2020”.