Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), şeful diplomaţiei ucrainene, Leonid Kojara, speră că anul acesta vor exista progrese în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, în special în ceea ce priveşte întâlnirea liderilor de la Chişinău şi Tiraspol şi examinarea aspectelor politice ale statutului regiunii transnistrene a Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, Leonid Kojara, care se află într-o vizită în SUA, a declarat pentru presa americană că speră ca situaţia din Republica Moldova, afectată de criza politică, să fie rezolvată în viitorul apropiat, pentru a putea continua procesul de negocieri privind problema transnistreană în formatul 5+2. De asemenea, în opinia preşedintelui OSCE, soluţionarea crizei politice de la Chişinău ar facilita şi organizarea în mod regulat a unor întâlniri între liderii celor două părţi aflate în conflict. „Sperăm că astfel de întâlniri vor fi posibile pe parcursul acestui an. Am propus continuarea discuţiilor referitoare la aspectele politice ale statutului Transnistriei şi sperăm că această problemă va fi discutată anul acesta”, a subliniat Kojara, potrivit căruia „dacă nu ar fi existat criza politică din cadrul coaliţiei de guvernământ de la Chişinău, am fi putut spera la o intensificare a procesului de negociere privind problema transnistreană încă la începutul acestui an”.
Leonid Kojara a mai subliniat că sarcinile preşedinţiei ucrainene în cadrul OSCE constau în faptul „că procesele de soluţionare paşnică a aşa-numitelor conflicte înghețate să nu bată pasul pe loc, ci să aibă o tendință pozitivă”. „Cred că în conflictul transnistrean, aflat în apropierea frontierele Ucrainei, putem influența în mod pozitiv dinamica procesului de negociere” – a adăugat ministrul ucrainean al afacerilor externe.
Autor: Sergiu Dan, pentru InfoPrut