Deciziile adoptate vineri în Parlament au fost necesare și asumate, și fac parte dintr-un efort de protejare a valorilor europene și de readucere a încrederii cetățenilor în clasa politică. Astfel a explicat liderul PLDM votul de vineri al deputaților PLDM și PCRM, în rezultatul căruia au fost abrogate mai multe legi, votate anterior de Parlament, scrie Agenția de Presă INFOTAG, citându-l pe ex-premierul Republicii Moldova,Vlad Filat.
Potrivit INFOTAG, Vlad Filat a ținut să facă anumite precizări în contextul votării mai multor proiecte de lege vineri, 03 mai 2013, în Parlamentul de la Chișinău. Aceste decizii au stârnit mai multe reacții negative din partea societății civile.
”În ceea ce privește decizia de revocare din funcție a procurorului general Corneliu Gurin, reiterez că acesta dispune de toate calitățile pentru a fi un bun procuror general. În același timp, este necesar ca să se respecte și condițiile impuse de lege. Decizia de vineri a Parlamentului de revocare a acestuia din funcție a venit după ce o comisie specială a depistat încălcări de ordin procedural în procesul de numire în funcție a procurorului general”, a spus Filat, citat de INFOTAG.
În ceea ce privește amendarea legislației electorale și anularea sistemului electoral mixt, liderul liberal-democraților a menționat că modificarea anterioară a legislației electorale, în sensul acceptării sistemului electoral mixt, a fost o condiție a Partidului Democrat pentru votarea Guvernului.
Vlad Filat a mai adăugat și următoarele: ”Nu voi înțelege niciodată de ce pentru a oferi stabilitate țării, trebuie să condiționezi acest lucru cu votarea unor legi. Această lege, adoptată cu mare grabă în luna aprilie, a necesitat o analiză suplimentară, deoarece ea încalcă dreptul cetățenilor din stânga Nistrului și a celor din afara țării la vot. Atunci când am acceptat introducerea sistemului electoral mixt am avut în vedere că alegerile viitoare vor fi ordinare, către anul 2015, timp suficient pentru a pregăti țara pentru un nou sistem electoral și a oferi posibilitate tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul la vot.”
Referindu-se la votul prin care Centrul Național Anticorupție a fost transferat din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului, Vlad Filat a menționat că scopul PLDM este ca ”justiția în Moldova să nu fie selectivă, la comanda și subordonată unui partid politic, ci bazată pe norma legală”.
În ceea ce privește noile competențe ale Guvernului, prin care premierul interimar are dreptul de a numi și destitui miniștri, liderul PLDM a menționat că încă în 2000 Curtea Constituțională a decis că premierul interimar poate opera astfel de remanieri.
Vlad Filat nu a comentat, însă, decizia de vineri a Parlamentului prin care judecătorii Curții Constituționale vor putea fi demiși dacă vor pierde încredera Parlamentului.
”PLDM este un partid proeuropean și va reacționa oricând va constata că independența justiției este ignorată. Cei care cred în democrație trebuie s-o apere”, a menționat Filat, precizând că PLDM va întreprinde noi acțiuni pentru a continua procesul de integrare a țării în UE și a fortifica institiuțiile statului.
Liderul PLDM a adăugat că interesele politice ale unora au pus în pericol Republica Moldova, care s-a pomenit într-o situație fără precedent.
Referitor la reacțiile oficialilor europeni privind situația politică din țară, Vlad Filat a declarat că „PLDM a fost, este și va fi dedicat necondiționat viitorului european al RM”.
”Suntem siguri că viitorul european înseamnă o viață mai bună pentru cetățeni. Au fost momente când PLDM era singura formațiune care se conducea de aceste valori. Nu vreau să reproșez nimănui nimic, dar mulți dintre cei care acum apar din postura de mari apărători ai UE, acum un an erau eurosceptici și puneau la îndoială capacitățile RM. Noi am fost mereu consecvenți. Avem aceeași comunicare și acum. Știu că unii reprezentanți UE sunt dezamăgiți de evenimentele din RM. În ultimele zile am discutat cu partenerii europeni și am reconfirmat angajamentele noastre”, a spus Vlad Filat, citat de INFOTAG.