S-a născut în judeţul Bălţi, în România Mare. În buletin i-au scris însă că a deschis ochii în URSS, asta l-a revoltat. I-a fost deportată întreaga familie în Siberia după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu i-a mai văzut niciodată pe părinţi sau pe fraţi. S-a refugiat în România în 1944, la numai 17 ani, şi jură că nu se mai întoarce acasă până nu se desfiinţează graniţa de pe Prut.
La cei 86 de ani ai săi, domnul Victor Gorbatâi este nu doar voluntarul zilei în cadrul campaniei ,,Aducem Basarabia acasă”, ci şi un erou al neamului nostru. A aflat despre existenţa Platformei Civice Acţiunea 2012 de pe Internet şi în octombrie 2012 a participat la Marşul Unirii de la Bucureşti. Stă câte patru ore pe zi la unul dintre punctele de colectare a semnăturilor din centrul capitalei. În picioare, în căldură, din devotament pentru o cauză naţională, domnul Gorbatâi speră ca oamenii să realizeze că este necesar să semneze pentru înaintarea iniţiativei legislative menite să apropie decisiv România de Republica Moldova. Sunt puţini cei suspicioşi, trecătorii care nu doresc să se oprească din mersul grabnic pentru o Românie reîntregită, sunt puţini şi cei care consideră că românii de peste Prut nu ar fi români, ci ruşi, ne asigură domnul Gorbatâi, însă cu răbdare, acesta le explică celor dintâi în ce constă campania ,,Aducem Basarabia acasă” şi despre activităţile majore ale Acţiunii 2012, iar celor din urmă că populaţia majoritară din Republica Moldova este românească, vorbitoare de limbă română şi că percepţia deformată despre aceştia este generată de propagarea unui stereotip de către factorul rusesc, de la Est.
,,Am vrut şi eu să văd unde e plasat satul SOFIA, acolo unde m-am născut şi nu l-am găsit.Pe vremea mea era comună, or fi dispărut şi satele, i-au deportat pe toţi în Siberia? Chiar, cine se face vinovat de deportarea românilor în Siberia? A cerut scuze cineva, pentru zecile de mii de români deportaţi? I-a tras cineva la răspundere?” se întreabă domnul Gorbatâi pe contul său de Facebook. Astfel, implicarea sa în campania ,,Aducem Basarabia acasă” reprezintă şi un impuls în promovarea adevărului istoric, al dezvăluirilor referitoare la parcursul şi destinul românilor de-a lungul istoriei.
Sursa: Basarabia-acasa.ro