„Rep. Moldova nu mai îndeplinește în acest moment criteriile politice de asociere la UE, iar Europa instituțională sancționează unanim clasa politică de la Chișinău, care a gripat zdravăn parcursul european al țării”. Afirmația îi aparține lui Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
Dan Dungaciu consideră că Rep. Moldova a căzut de pe harta interesului imediat al UE, dar a intrat pe harta preocupărilor și îngrijorărilor Bruxelles-ului. „În acest moment, Chișinăul nu mai îndeplinește nici măcar criteriile politice de asociere cu UE, iar Vilnius nici măcar nu se mai întrezărește la orizont. Reacțiile recente ale instituțiilor europene – Comisie, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția etc. – arata asta mai limpede decât oricând”.
„Este clar că, deși cam târziu, oficialii europeni s-au convins ca s-a mers prea departe. Bruxelles-ul nu are cum să treacă peste cel puțin două legi votate, respectiv legea care dinamitează inamovibilitatea Curții Constituționale și cea care subordonează Centrul Național Anticorupție Guvernului, mai exact premierului. La care se mai adaugă și legea cu privire la pragul electoral ridicat acum la 6%, neagreată de Curtea de la Veneția”, a subliniat Dungaciu într-un interviu pentru Ziare.com.
În ceea ce privește parcursul european al Rep. Moldova, pe moment, „s-a gripat zdravăn”. „Iar unii dintre cei care l-au gestionat până acum trebuie să se retragă. Suntem, păstrând proporțiile, în situația din Rusia de pe vremea premierului V. Cernomardin, care a recunoscut, la bilanț, că am vrut sa facem ca ei, dar a ieșit tot ca la noi, sau, mai clar spus, am încercat sa facem UE, dar ne-a ieșit tot URSS. Cam asta ar putea sa admită și premierul R.Moldova astăzi”, a mai adăugat sociologul.
Potrivit viziunii acestuia, vina Chișinăului este aceea că nu a oprit conflictul atunci când trebuia. Dar, nici Bruxelles-ul sau Bucureștiul nu au intervenit la timp. Cu acest prilej, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a criticat faptul că data de 6 mai – împlinirea a 23 de ani de la Podul de Flori- nu a fost deloc reflectată serios în presa de la București.
De asemenea, Dan Dungaciu consideră că scenariile pentru Rep. Moldova includ fie o nouă coaliție necomunistă și europeană, fie o variantă proeuropeană modificată-cu Leancă prim-ministru, fie alegeri anticipate.
„Rep. Moldova a ieșit din scena interesului public. E un eșec pe care trebuie sa ni-l asumam. Acesta ar fi punctul de plecare”, a conchis acesta.
Citiți interviul integral aici.