Cu ocazia evenimentului “Pedalăm pentru Unire” organizat de Grupul Ciclism București și Velosophy.ro, patru cavaleri moderni ai căluțului de oțel s-au întâlnit pentru a strânge, cu bicicletele, semnături pentru Basarabia, în parcurile din București: Cătălin, Cătălin, Liviu și Romulus.
Startul s-a dat în Parcul Carol, de lângă Memorialul Eroilor Neamului și Mormântul Ostașului Necunoscut. Parcul Carol este printre cele mai frumoase din București, fiind realizat cu multă pricepere peisagistică în 1906 pentru a sărbători cei 40 de ani de domniei ai Regelui Carol I. Primele semnături s-au luat chiar în acest parc, de la părinți veniți să-și plimbe copiii pe răcoarea dimineții. În atmosfera de relaxare de final de weekend, părinții au semnat cu plăcere pentru promovarea propunerii legislative din cadrul campaniei “Aducem Basarabia Acasă”. Unioniștii se gândeau cu bucurie că micuții, legănați în cărucioare, vor prinde, când vor crește, o Românie reîntregită.
La amiază, următorul parc pe listă a fost Izvor. Maidanul lăsat de demolările lui Ceaușescu nu a devenit nici după un sfert de secol un adevărat parc, în absența umbrei pe care copacii tineri nu o pot da. Cu toate acestea, unioniștii au strâns câteva semnături și aici.
A urmat Grădina Cișmigiu, cel mai vechi și mai aglomerat parc din București. Unioniștii au mers întâi la Rotonda Scriitorilor pentru a aduce un omagiu marilor patrioți Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri sau Bogdan Petriceicu Hașdeu. Pe urmă au împărțit frățește parcul în două părți egale și au pornit în perechi să strângă semnăturile. Cuplurile de pensionari pe bănci și tinerii pe role au fost țintele predilecte.
Cele mai multe semnături s-au strâns în Parcul Herăstrău, foarte apreciat de bucureșteni. Era deja după-masă și soarele dogorea puternic, iar dacă “pe la izvoare nu mai apare umbra călare a vreunui haiduc” (Vali Sterian – Amintire cu Haiduci), au apărut în schimb pe la cișmele biciliștii unioniști să mai domolească arșița unei superbe zile de sâmbătă. Au încercuit lacul, au făcut o pauză de înghețată și au strâns cu spor semnături la intrarea dinspre Piața Charles de Gaulle. În parc era Festivalul Turcesc, dar în aer plutea românismul. Semnatarii iscăleau rapid, cu convingere, sau preferau să stea la o vorbă despre nefericirile Basarabiei în ultimii 200 de ani. Nimeni nu a uitat că la est de Prut este tot pământ românesc.
Autor: Romulus-Andrei Bena, pentru InfoPrut