Ministrul afacerilor externe,Titus Corlăţean,și ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David au avut ieri, 20 mai, o întrevedere cu reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România.
Titus Corlățean a evidenţiat liniile tradiţionale ale politicii României faţă de Republica Moldova, adăugând faptul că „România susţine toate proiectele care pot contribui la dezvoltarea societăţii, la consolidarea democraţiei şi a statului de drept, la asigurarea liberei circulaţii în spaţiul UE şi la creşterea bunăstării, în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, informează Serviciul de presă al MAE România.
De asemenea, șeful diplomației române a amintit rolul esenţial care revine tinerei generaţii şi viitoarelor elite în ce priveşte transformarea democratică a statului şi susţinerea aspiraţiilor de libertate, prosperitate şi progres. A adresat, în acest context, tinerilor prezenţi la întâlnire, un îndemn la implicare activă în direcţia dezvoltării şi modernizării de ansamblu a societăţii şi a împlinirii destinului european al Republicii Moldova: „Republica Moldova are, în mod firesc, nevoie de o elită nouă. Voi, cei care beneficiaţi de burse de studiu în România şi alte ţări europene, trebuie să fiţi parte a ei.”
În cadrul întâlnirii cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, au fost abordate subiecte de interes pentru participanţi, respectiv metodologia de admitere a studenţilor etnici români din afara graniţelor la universităţi din România şi metodele de stimulare a performanţei academice a acestora.
Cu acest prilej, studenţii au subliniat importanţa acordării locurilor cu burse în funcţie de performanţele fiecărui student admis în ciclul universitar, a introducerii examenelor de admitere pentru candidaţii la universităţile din România.
Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) este formată din 14 asociații de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflați la studii în România.
Scopul federaţiei constă în a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi elevilor de etnie română din Republica Moldova aflaţi la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educaţional şi la viaţă socială, economică şi culturală.