In acelaşi stil sovietic de distorsionare a realităţilor politice, ambasadorul rus în Republica Moldova Valeri Kuzmin a declarat, marţi, că România, împreună cu SUA şi UE, s-au amestecat în viaţa politică de la Chişinău. Prin aceleaşi jumătăţi de adevăruri, Kuzmin “uită” să reamintească amestecul direct al Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, atunci când şeful cancelariei Kremlinului, Serghei Narâşkin a zburat la Chişinău, imediat după alegerile parlamentare, pentru a le propune lui Lupu şi Voronin să formeze o coaliţie de centru-stânga, favorabilă Moscovei.
Cu toate acestea, Kuzmin a spus că Statele Unite, Uniunea Europeană şi România se implică direct în politica de la Chişinău, în timp ce Rusia nu face acest lucru. “Nu au existat tentative de a exercita presiuni din partea noastră asupra partidelor politice din Moldova, spre deosebire de alţi emisari din UE, SUA sau Romania, care au fost părtinitori faţă de unele formaţiuni politice”, susţine Kuzmin. În acelaşi spirit al confuziei organizare, Kuzmin îl contrazice şi pe deputatul comunist Vadim Mişin care declarase anterior că R.Moldova ar putea avea de suferit din cauza trădării lui Marian Lupu. Până şi Vladimir Voronin afirmase în cadrul emisiunii ,,În Profunzime” de la Pro TV Chişinău că a început negocierile cu PDM la sugestia şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narâşkin.
Interesele Moscovei
Astfel, singurul interes al Moscovei este, potrivit lui Kuzmin, de a vedea o R.Moldova stabilă şi previzibilă. Diplomatul neagă că Rusia şi-ar fi dorit o alianţă de centru-stânga. Potrivit Jurnal de Chişinău, diplomatul s-a arătat deranjat de faptul că Rusia este acuzată de implicare în treburile interne ale R.Moldova. Kuzmin încearcă să-şi susţină afirmaţiile făcând o comparaţie între numărul vizitelor oficiali străini şi a celor ruşi. Cu toate acestea, Kuzmin uită să menţioneze că unul dintre printre primii ajunşi la Chişinău cu directive politice a fost Narâşkin. “Veţi aminti de vizita lui Narâşkin, dar dumnealui a fost primul oficial rus care a vizitat Chişinăul în ultima jumatate de an. Comparativ, verificaţi câţi oficiali europeni şi americani au fost în R. Moldova în această perioadă. Pe noi ne leagă multe multe de R.Moldova, ceea ce nu se poate spune despre cei care vin de peste ocean ca să-si creeze aici zone de influenţă”, a declarat diplomatul rus, referindu-se la oficiali americani.
Ademenire după modelul ucrainean
Kuzmin nu a ezitat nicio clipă să aducă în discuţie “arma energetică” cu care Rusia îşi atinge obiectivele de politică externă. În aceeaşi retorică, Kuzmin a vorbit despre avantajele la preţul gazelor ruseşti pe care le au acum ucraineni care l-au ales pe preşedintele prorus Viktor Iuşcenko care a semnat de curând prelungirea şederii flotei ruse la Marea Neagră şi că acest exemplu ar putea fi preluat şi la Chişinău pentru îmbunătăţirea relaţiilor. În prezent, Republica Moldova are cumulată o datorie de două miliarde de dolari în contul gazelor ruseşti livrate pentru industria transnistreană.
Sursa: Karadeniz Press
Foto: Northstar Gallery