În zilele de 23 şi 24 mai 2013, la Odesa, Ucraina, sub egida Preşedinţiei ucrainene în OSCE a avut loc cea de-a doua reuniune din acest an a negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean, informează Biroul pentru reintegrare al Republicii Moldova.
Potrivit conținutului comunicatului de presă, negocierile au fost moderate de către Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Deşiţa. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.
Discuţiile s-au desfăşurat în baza unei agende cuprinzătoare care a inclus chestiuni pertinente din toate cele trei coşuri propuse în ordinea stabilită de către Preşedinţia ucraineană. Participanţii la reuniune au făcut un schimb larg de opinii pe marginea agendei propuse care a fost elaborată în conformitate cu regulile stabilite în baza propunerilor prezentate de către reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului.
Participanţii la reuniune au examinat chestiuni legate de asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor şi mijloacelor de transport dintre cele două maluri ale Nistrului, demontarea funicularului de peste râul Nistru din preajma oraşelor Rezina şi Rîbniţa, evacuarea din regiunea transnistreană a deşeurilor radioactive, protecţia ecosistemului râului Nistru, efectuarea controlului asupra fluxurilor migraţionale, promovarea interacţiunii dintre organele de apărare a ordinii publice şi de luptă împotriva crimei organizate şi altele.
În rezultatul unor dezbateri pertinente reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au semnat o decizie protocolară cu privire la demontarea funicularului de peste râul Nistru din preajma oraşelor Rezina şi Rîbniţa. Resursele financiare pentru demontarea funicularului vor fi alocate de către donatori internaționali. Documentul a fost semnat în prezența reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și OSCE. Tot aici participanții la această rundă de negocieri au efectuat un schimb amplu de informaţii pe marginea altor subiecte de pe agenda întâlnirii.
Participanţii la şedinţă au convenit să continue la reuniunile următoare discuţiile pe marginea chestiunilor de pe agendă, asupra cărora nu s-a reuşit obţinerea unor înţelegeri pertinente, precum şi asupra celorlalte subiecte care figurează pe Agenda negocierilor în formatul 5+2, inclusiv vizând rezultatele activităţii grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.
Biroul pentru reintegrare al Republicii Moldova mai menționează că reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Andrei Deşiţa, a propus organizarea în iulie curent la Viena, Austria, în cooperare cu Institutul Internaţional al Păcii din Stockholm, a unui seminar consacrat perspectivelor procesului de reglementare a conflictului transnistrean cu participarea tuturor actorilor implicaţi în formatul 5+2.
Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, la mijlocul lunii iulie la Viena, Austria.