Acordul pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare este aproape gata şi va fi semnat „până joi sau poate chiar joi”, a declarat Valeriu Lazăr, din partea PD. Această incertitudine nu este un semn bun. Joi, 30 mai, expiră termenul de 15 zile, pe care le are la dispoziţie Iurie Leancă pentru a prezenta parlamentului noua echipă guvernamentală.
Voturi de aur nu există
Tot de la Valeriu Lazăr aflasem, spre sfârşitul săptămânii, că PLDM venise cu o nouă formulă matematică de partajare a funcţiilor, direct proporţională cu numărul de mandate de care dispun părţile negociatoare (PLDM – 31, PD – 15, PL (grupul Hadârcă) – 7). Renunţarea la unele funcţii nu îi surâde PD-ului, şi, probabil, aici se consumă timpul şi energia negociatorilor. Tăcerea din ultimele zile, evitarea presei sugerează că se ascunde ceva. Impasul poate fi depăşit dacă cedează ambele părţi. Democraţii nu mai sunt în situaţia avantajoasă din decembrie 2010, ei nu deţin voturile de aur, cum s-a exprimat, greşit, un comentator, căci PCRM nu mai pretinde să formeze guvernul, iar liberal-democraţii ar elimina printr-un mic compromis orice suspiciune că negociază formal, urmărind de fapt alegeri anticipate. Formula optimă de partajare a fotoliilor ministeriale este cea agreată de toţi.
„Până la capăt”
Nu toată lumea vrea pace politică. Din mai multe părţi se aud strigăte războinice, chemări către Filat să nu pună sabia în teacă, ci să continue lupta „până la capăt”, până la înfrângerea definitivă a „hidrei mafiote”. Dacă nu sunt nişte provocatori, adepţii războiului politic sunt fie naivi, fie îşi urmăresc interesele lor înguste. Singura modalitate de a merge „până la capăt” este declanşarea alegerilor anticipate. Pe lângă faptul că astfel va fi periclitată semnarea acordurilor cu UE, nu există nicio siguranţă că după alegeri oligarhii vor dispărea ca „specie” din RM.