„Unirea României cu Republica Moldova pe modelul unificării Germaniei este un subiect prea sensibil pentru a fi discutat cu voce tare”, consideră ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer.
„În momentul de faţă, un astfel de scenariu pare destul de radical şi vă puteţi imagina şi dvs. care ar fi reacţiile celor care au interese în această zonă. Poziţia oficială a Ucrainei subliniază susţinerea suveranităţii Republicii Moldova”, a mai adăugat oficialul într-un interviu pentru România Liberă.
În privința retragerii trupelor rusești şi armamentului din Transnistria, Teofil Bauer consideră că, dat fiind că problema nu s-a rezolvat timp de 14 ani, atunci este foarte greu să fie soluţionată în răstimp de un an, când Ucraina se află la președinția OSCE .
„După cum v-am spus, avem frontieră comună cu Transnistria şi Moldova, avem minorităţi de-o parte şi de alta a frontierei, de aceea interesul Kievului este ca în această zonă să fie linişte şi pace. Din păcate, situaţia reală nu coincide cu dorinţele noastre, iar din 1999 până acum a trecut prea mult timp”, a subliniat acesta.
Ambasadorul ucrainean la București a precizat că statul pe care-l reprezintă face tot ce e posibil pentru a facilita dialogul dintre regiunea transnistreană și Republica Moldova.
„Ucraina are frontiere directe atât cu Republica Moldova, cât şi cu regiunea transnistreană şi face totul pentru a facilita acest dialog, dar şi pentru dialogul bilateral dintre Kiev şi Chişinău. În Ucraina trăiesc 200 de mii de cetăţeni ucraineni, care se declară etnici moldoveni, iar în acelaşi timp comunitatea ucraineană din Rep. Moldova este cea mai mare minoritate naţională şi a doua ca pondere după populaţia băştinaşă”.
Interviul poate fi citit aici.