LUNI, 27 MAI
Nu de puține ori de la începutul acestei campanii ne-am lovit de diferite probleme cu autoritățile.
Cele mai dese sunt cu primăriile, care ar trebui să autorizeze punctele de colectare de semnături și care fie nu s-au mai confruntat cu această chestiune, fie au în rândurile lor birocrați nepricepuți.
La Primăria Vâlcea au considerat că activitatea de strângere de semnături pentru o lege este o chestiune prea “fierbinte” pentru că este legată de Basarabia, astfel încât au trimis solicitarea noastră la Prefectură, pentru punctul de vedere al reprezentantului Guvernului în teritoriu! Delegatul nostru din Râmnicu Vâlcea a fost la Prefectură, unde hârtia era de negăsit. Cei de la Primărie au spus că au trimis-o prin poștă, astfel încât a trebuit să așteptăm o săptămână să ajungă și o altă săptămână ca prefectul să formuleze un răspuns.
În continuare, la Râmnicu Vâlcea autorizația nu s-a acordat nici după o lună, acum 5 zile cerându-ni-se acte suplimentare care nu intră în competența primăriei (declarația semnată a membrilor comitetului de inițiativă, expunerea de motive a legii).
La Timișoara, noul primar, Nicolae Robu, a refuzat categoric să ne aprobe un cort de strângere de semnături, singura autorizație pe care am primit-o, după 2(două) săptămâni fiind cea pentru o măsuță și o umbrelă. Bine și așa, întrucât la Brașov, primăria refuză să ne autorizeze chiar și o măsuță, până nu luăm acordul de urbanism! În câteva orașe, funcționarii au confundat activitatea noastră, care este încadrată în legea 60/1991, a întrunirilor publice, cu spațiile comerciale, astfel încât au vrut nici mai mult nici mai puțin să ne solicite SĂ PLĂTIM pentru spațiul public pe care îl ocupăm. Mare ți-e grădina, Doamne!
În cele din urmă, la Iași cererea noastră s-a rătăcit, chiar dacă avem bonul de ordine de la ea. Și în aceste momente funcționarii primăriei o mai caută, iar dacă autorizația nu ne va fi acordată cât mai repede, este o pată pe obrazul primăriei din Iași.
Într-o notă mai optimistă, la majoritatea primăriilor am fost ajutați fără probleme. Primăria București este deja la a treia autorizație emisă, iar în țară, Pitești, Târgoviște, Adjud, Botoșani sau Cluj pot trece la exemple de urmat. De asemenea, am întâlnit mulți edili care și-au arătat susținerea față de inițiativa noastră.
Un astfel de exemplu este domnul Emil Proșcan, primarul Mizilului, care chiar ne-a sugerat o completare la inițiativa cetățenească:
Art.1 : România şi românii doresc unificarea celor două diviziuni create nedrept de istoria trecutului.
În opinia domnului Proșcan, Republica Moldova face parte integrantă din spiritualitatea neamului românesc, o dovedesc istoria, limba, tradiţiile, cultura, simţămintele umane care ne sunt comune. Unificarea Republicii Moldova cu România reprezintă un act de dreptate pe care istoria şi cetăţenii de acolo şi de aici îl aşteptă de multă vreme şi reprezintă în fapt revenirea la Patria Mamă, întregirea ei.
Mâine, o nouă zi pentru Basarabia!
Sursa: Basarabia-acasa.ro