Criza politică de la Chișinău s-a încheiat oficial după crearea coaliției de guvernare pro-europeană și investirea guvernului condus de Iurie Leancă. Cu toate acestea, Nezavisimaia Gazeta informează că principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova nu au fost soluționate.
„Crearea noii coaliții reflectă interesul principalelor forțe politice și deputaților independenți de a soluționa criza politică fără alegeri anticipate. Singura forță politică care a încercat să agraveze situația din țară și să provoace alegeri parlamentare anticipate a fost Partidul Comuniștilor din Republica Moldova”, notează Nezavisimaia Gazeta.
Potrivit sursei, una dintre trăsăturile distinctive ale situației actuale este faptul că nici Filat, nici Plahotniuc nu mai dețin funcții importante în ramurile executive și legislative ale Guvernului. Însă, acest lucru nu schimbă nimic în esență, asta deoarece funcționarii și deputații controlați de cei doi lideri le oferă pârghii eficiente asupra situației politice din țară.
„Pentru Bruxelles, obiectivul extrem de important a fost refuzul față de revenirea comuniștilor la putere deoarece ar compromite așa-zisa povestea de succes a Republicii Moldova pe calea integrării europene.Astfel se explică faptul că, în ultimii ani, Bruxelles-ul a închis ochii la încălcări grave ale legislației comise de politicienii moldoveni, care s-au ghidat în mare parte de interese personale”, se mai scrie în articol.
De cealaltă parte, „în ultimul timp, Rusia a atras o mai mare atenție asupra Chișinăului. Însă, lipsa de forțe politice care ar fi în măsură să evalueze real perspectivele de dezvoltare a statului moldovenesc și să axeze pe cooperarea cu Moscova, a redus la zero toate eforturile politicii ruse. Comuniștii moldoveni, care periodic sunt amintiți în perioade politice dificile în Republica Moldova, nu pot fi considerați drept un partener de încredere al Rusiei”.