Veaceslav Ţâbuleac și-a exprimat punctul de vedere cu privire la declarațiile recente legate de Crucea Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni, care a fost redenumită „Crucea Mântuirii Neamurilor”.
Zilele trecute Crucea Mântuirii Neamului Românesc a fost redenumită ,„Crucea Mântuirii Neamurilor” şi resfinţită sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei, fapt care a stârnit val de indignare.
Veaceslav Ţâbuleac consideră că, în ultimul timp, un anumit segment al presei din Republica Moldova a declanşat o „campanie de intimidare şi denigrare a celor care au iniţiat, susţinut în mod deosebit din punct de vedere financiar şi au realizat înălţarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc pe cea mai înaltă colină Zghihara”, din vecinătatea oraşului Nisporeni.
În declarația sa cu privire la această problemă se face referire la nevoia de investiții pentru continuarea proiectului (edificarea Mânăstirii de maici, organizarea începând cu anul 2012, în sâmbăta săptămânii patimilor – Drumului Crucii) și la cheltuielile de întreținere a Crucii. Valoarea proiectului realizat ar fi de „circa două milioane de lei, iar cheltuielile pentru întreţinere au constituit până în 28 august 2012 – 76.000 lei”.
Date fiind motivele de mai sus, ctitorii au făcut mai multe demersuri verbale şi în scris către cei care ar putea prelua şi definitiva implementarea ideii. Astfel, au fost contactați reprezentanţi ai Mitropoliei Basarabiei, oficialităţi ale statului român și ale Bisericii Ortodoxe Române.
Într-un final, „cel care a decis să preia ştafeta edificării complexului monastic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost PS Petru, episcopul de Nisporeni şi Ungheni, aflat în supuşenia Mitropoliei Chşinăului şi a Întregii Moldove”. Drept urmare, Mitropolia a sugerat ca „sfânta Cruce din preajma Nisporenilor să fie denumită în continuare Crucea Mântuirii Neamurilor creştine”, fapt care „nu a fost un gest de intimidare sau o condiţie de subminare a însăşi efortului comun care a fost un liant al contribuţiei creştinilor de pe ambele maluri ale Prutului”.
Potrivit viziunii lui Veaceslav Ţâbuleac, această redenumire nu schimbă simbolistica Crucii deoarece „nu există întâietate naţională în Ortodoxie”.
„În opinia noastră, anume în aceasta şi rezidă simbolul Crucii – înălţarea ei este rodul efortului material şi al cugetului de unitate de neam venit din două falii de românism şi acest lucru nu poate fi estompat prin nimic”, concluzionează acesta.
InfoPrut menționează că joi, 6 iunie, de la ora 11, va avea loc conferinţa de presă cu tema „Adevărul despre realizarea Complexului monastic Ştefan cel Mare şi Sfânt” la Agenţia de presă INFOTAG.
Ceremonia de inaugurare şi sfinţire a complexului „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” din oraşul Nisporeni, la care au participat peste 800 de persoane de pe ambele maluri ale Prutului, a avut loc 28 august 2011. În apropierea localităţii Nisporeni se află Cimitirul Eroilor Români de la Vărzăreşti, care împreună cu Crucea Mântuirii Neamului Românesc alcătuieşte un complex istoric al spiritualităţii româneşti.
Sursa: Vocea Basarabiei