Tematica separatismului în Republica Moldova a fost abordată astăzi la Washington, sub genericul “Federalismul și separatismul: cazul Republica Moldova”.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul evenimentului au avut intervenţii Pamela Smith, fostul ambasador al SUA la Chişinău (2001-2003), William Hill, fostul şef al Misiunii OSCE la Chişinău (1999-2001, 2003-2006), Vladimir Socor, Jamestown Foundation, SUA, Oazu Nantoi, director de programe, Institutul de Politici Publice și Igor Munteanu, ambasadorul Republicii Moldova la Washington.
Pamela Smith a menționat că Republica Moldova trebuie să atragă atenția la modelele “sănătoase de federalism”, precum ar fi Statele Unite. „Federalizarea este singura cale ca Transnistria şi Găgăuzia să fie parte a Moldovei unite. Noi suntem bucuroşi şi sperăm ca noul Guvern va îndeplini aspiraţiile europene”, a subliniat fostul ambasador al SUA la Chişinău. Totodată, Pamela Smith a ţinut să precizeze că Republica Moldova trebuie să combată definitiv corupţia, iar acest fapt „va avea un efect pozitiv asupra Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene”.
De altă părere a fost Vladimir Socor, care a precizat că “actuala configurare politică şi instituţională a Moldovei nu va supraveţui niciodată unui sistem de tip federal”. “Dacă va fi impusă federalizarea cu siguranţă vor apărea cereri la autonomie din partea regiunilor cu populaţie vorbitoare de rusă şi ucraineană”, a menţionat expertul. De asemenea, Vladimir Socor a spus că “atâta timp cât armata rusă staţionează în Transnistria, este iluzoriu să vorbim despre soluţionarea conflictului”.
“Federalismul este controversat deoarece întrebarea despre cum să structurizezi sistemul este profund politizată”, de această părere este William Hill, care a adăugat că “Nu ar trebui să existe trupe ruseşti. Nimeni nu le vrea în Republica Moldova”.
În acelaşi context, Oazu Nantoi a spus că “oamenii din stânga Nistrului trăiesc într-o continuă frică”, iar Republica Moldova nu trebuie să ignore această situaţie. “Acesta nu este un conflict îngheţat, acesta este mai degrabă un conflict cu soluţii îngheţate”, a conchis expertul.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Moldova, în colaborare cu Open Society Foundations.