,,Chişinăul cheamă partenerii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri în format 5+2 să facă uz de prerogativele pe care le oferă statutul lor şi să-şi exprime poziţia oficială pe marginea deciziei structurilor de la Tiraspol, din perspectiva promovării de mai departe a procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată într-o declaraţie emisă de Guvernul Republicii Moldova cu privire la recenta aprobare de către autorităţile separatiste a aşa-zisei „legi cu privire la frontiera de stat”.
Autorităţile Republicii Moldova consideră că structurile regiunii transnistrene creează noi bariere şi obstacole de ordin politic, administrativ, economic, generând aprofundarea autoizolării regiunii, în loc să contribuie la promovarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mărfurilor, a deschiderii şi transparenţei.
Chişinăul aminteşte că ceea ce reprezentanţii de la Tiraspol încearcă să numească drept „frontieră” nu este altceva decît o linie administrativă convenită temporar, urmare a semnării la 21 iulie 1992 a Acordului moldo-rus privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. ,,În acest context, trezeşte o mare îngrijorare faptul că, în pofida documentelor şi înţelegerilor existente, în ultima perioadă Tiraspolul a decis să meargă pe calea acţiunilor unilaterale şi a confruntărilor, ignorând deschis principiile şi mecanismele din Zona de Securitate. O asemenea poziţie reprezintă o sfidare deschisă la adresa eforturilor Chişinăului şi a partenerilor internaţionali în vederea menţinerii dialogului într-o albie constructivă, în spiritul consolidării climatului de încredere”, se mai precizează în declaraţie.
În acelaşi timp, autorităţile de la Chişinău sunt de părere că Tiraspolul dezvoltă interese ascunse, diferite de cele împărtăşite de Guvernul Republicii Moldova şi întreaga comunitate internaţională – reglementarea paşnică a conflictului prin elaborarea unui statut special al regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova, ,,stat suveran şi teritorial integru”.
,,Refuzul categoric al Tiraspolului de a discuta în cadrul negocierilor în format 5+2 orice aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării conflictului reprezintă încă o dovadă în acest sens”, se mai dezvăluie în declaraţie.
Amintim că la 10 iunie, liderul separatist Evgheni Sevciuk a aprobat Legea cu privire la ,,frontiera de stat a republicii moldovenești nistrene”. Legea, care va intra în vigoare peste 14 zile de la publicare, stabilește ,,și hotarele teritoriului aflat sub suveranitatea republicii moldovenești nistrene”. Regiunea transnistreană va cuprinde, în viziunea autorităţilor separatiste, raionul Camenca și raionul Dubăsari (partea stângă a Nistrului), precum și raionalele Grigoriopol, Slobozia, Dubăsari, Râbnița, orașele Bender (inclusiv satele Varnița, Gâsca și Proteagailovca), Tiraspol și Dnestrovsk.