Miercuri, 19 iunie, s-au împlinit 21 de ani de la declanşarea celei mai sângeroase bătălii între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, cea de la Tighina.
Evenimentele tragice au fost marcate printr-un miting comemorativ la Căuşeni, date fiind tensiunile actuale cu Tiraspolul, care ocupă în prezent Tighina. Unii participanţi la manifestaţie au remarcat prezenţa tot mai redusă, de la an la an, la comemorări, a veteranilor, şi au subliniat infirmitatea autorităţilor în raportul cu cei care şi-au sacrificat viaţa pentru integritatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Un exemplu pertinent în acest sens îl reprezintă anunţul preşedintelui Consiliului Raional Căuşeni, Ion Ciontoloi, care a ţinut să specifice că veteranii vor primi 500 de lei pentru jertfa din 1992 şi unul dintre ei chiar şi un televizor, ,,la cererea sa expresă„. Tot Ion Ciontoloi a precizat că Rusia nu a recunoscut niciodată implicarea în războiul de pe Nistru, însă evenimentele de atunci vorbesc singure despre acest amestec. ,,Rusia nu renunţă la titlul de stăpân pe teritoriul fostei URSS„, a mai punctat preşedintele Consiliului Raional Căuşeni.
Fostul ministru al Afacerilor Interne, general-maiorul de poliţie Victor Catană, a declarat că doleanţele celor care au luptat în războiul de pe Nistru trebuie ascultate atât de societate, cât şi de conducerea Republicii Moldova şi că intenţionează să formeze Consiliul Naţional al Veteranilor, care să asigure garanţii sociale pentru veterani, dar şi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Victor Catană şi-a exprimat opţiunea pro-europeană şi dezacordul faţă de integrarea eurasiatică. ,,De ce o duc atât de rău ruşii dacă în Uniunea Eurasiatică este aşa de bine?„, a întrebat retoric Catană.
După discursul primarului din Căuşeni, Grigore Repeşciuc, care a subliniat că războiul din vara anului 1992 a curmat viaţa părinţilor, dar şi a copiilor din oraş şi că acest sacrificiu nu trebuie abandonat uitării, a fost ţinut un minut de reculegere, timp în care s-au tras salve de foc.
,,Evenimentele din 1992 au fost impuse Republicii Moldova, istoria a fost falsificată, noi nu aveam armată, iar poliţia era în curs de formare. Noi nu am agresat„, a explicat Eduard Maican, preşedintele Uniunii Veteranilor. Maican a mai specificat că Transnistria lansează provocări în mod constant, aceste acţiuni fiind încurajate de elita politică de la Kremlin. ,,Nu avem nevoie de frate mai mare„, a declarat preşedintele Uniunii Veteranilor, ,,ne putem hotărâ singuri soarta„. Tot Eduard Maican a precizat că veteranii nu vor răspunde provocărilor separatiştilor, însă vor fi pregătiţi să îşi apere demnitatea.
Un moment cu adevărat emoţionant a fost pregătit de un grup de elevi ai liceului românesc ,Alexandru cel Bun” din Tighina, care au recitat versuri despre identitatea naţională. Victoria, o tânără cu o voce de excepţie, a interpretat ,,Baladă pentru Basarabia” a poetului Adrian Păunescu, iar veteranii i-au recompensat pe curajoşii copii cu aplauze prelungite.
Alexei Paluţă, preşedintele Asociaţiei Tighina şi reprezentant al Platformei Civice Acţiunea 2012, a ţinut să puncteze faptul că războiul de pe Nistru a fost unul moldo-rus şi că la 21 de ani de la bătălia din Tighina, Republica Moldova rămâne un stat independent doar pe hârtie, fiind ocupată de Armata a 14-a rusească. Alexei Paluţă a lansat un îndemn la neuitare şi la cinstirea memoriei celor căzuţi în luptele de pe Nistru. De asemenea, acesta a subliniat câteva aspecte problematice ale vieţii de zi cu zi a veteranilor care necesită sprijin suplimentar din partea autorităţilor de la Chişinău, precum investiţia într-un centru modern de protezare. ,,Ce ţară este asta dacă un veteran trăieşte mai rău decât un rob?„, s-a adresat preşedintele Asociaţiei Tighina celor cu putere de decizie. Nu în ultimul rând, Alexei Paluţă a anunţat că membrii Acţiunii 2012 au strâns o sumă de bani cu ajutorul căreia au achiziţionat un automobil, pe care l-au donat veteranului Alexei Lupaşcu din Chircăieşti. Alexei Lupaşcu şi-a pierdut ambele picioare în data de 19 iunie 1992, în urma unei explozii generate de o mină amplasată de separatişti. Cu sprijinul Asociaţiei Tighina, veteranul din Chircăieşti a putut merge din nou, beneficiind de proteze.
Pentru că discursul reprezentantului Platformei Civice Acţiunea 2012 a atins puncte sensibile, responsabilizând pe cei aflaţi la guvernare, acesta a stârnit nemulţumirea câtorva oficiali prezenţi la eveniment.
Mitingul de comemorare a fost încheiat cu o slujbă de pomenire oficiată de preoţi de la Biserica ,,Sfinţii Petru şi Pavel” din Căuşeni şi cu depunerea de flori la monumentul eroilor din războiul de pe Nistru.
La plecare, am adresat o întrebare unui veteran invalid, dacă este de părere că un alt conflict armat ar putea izbucni în viitorul apropiat la Nistru, iar acesta mi-a răspuns cu promptitudine că ,,numaidecât„. ,,A venit începutul sfârşitului„, a adăugat, ,,de când cu legea asta pentru stabilirea frontierei de către separatişti„.
În acelaşi sens, atât Alexei Lupaşcu, cât şi cumnatul său, tot combatant în războiul cel absurd, mi-au mărturisit dezamăgiţi că nu ar mai participa la lupte a doua oară. ,,A fost o farsă politică, dar nu pot învinovăţi nici o parte„, a replicat sec unul dintre ei.
Foto: Iulia Modiga/InfoPrut