Raportul final privind monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a fost publicat marţi, 8 februarie, de către Asociaţia Promo-Lex, ale cărei eforturi de monitorizare a procesului electoral s-au concretizat în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte.
În raport sunt analizate tendinţele constatate în timpul monitorizării, activitatea administraţiei publice, modalităţile de întocmire şi distribuire a listelor electorale, rolul observatorilor naţionali, internaţionali şi ai societăţii civile. Totodată, sunt amintite obstacolele întâmpinate de alegătorii din regiunea transnistreană,particularităţile desfăşurării propriu-zise a procesului de votare, ale numărării şi totalizării voturilor, renumărării, precum şi validarea alegerilor.
,,Procesul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a servit un prilej pentru a constata un şir de îmbunătăţiri calitative şi o aplicare în practică a unor bune practici electorale reflectate în modificările la legislaţie în perioada inter-electorală” se menţionează în finalul prezentării. Cu toate acestea, Promo-LEX semnalează aspecte care au stârnit îngrijorarea misiunii de monitorizare, grupate în funcţie de numărul, geografia şi repetarea în timp a constatărilor, consecinţele asupra procesului electoral şi asupra persoanelor implicate şi urgenţa intervenţiei din partea autorităţilor.
Aici puteţi citi integral raportul Promo-LEX.
Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, axată pe promovarea în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, a valorilor democratice şi a standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.
Foto: România Liberă