Potrivit Barometrului Global al Corpuției (BGC) 2013 care a fost lansat astăzi la Berlin de către Transparency International, justiţia şi poliţia sunt considerate instituţiile cele mai corupte în Republica Moldova, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice.
64% dintre respondenţi consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii 2 ani, iar 2/3 dintre cei intervievaţi susţin că fenomenul corupţiei este o problemă care afectează serios sectorul public. De asemenea, 55% din respondenţi consideră ineficiente eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei, iar 54% dintre cei intervievați susţin că oamenii simpli pot contribui la lupta împotriva corupţiei şi circa jumătate din ei sunt dispuşi să denunţe cazuri de corupţie. Doar 33% dintre respondenţi sunt gata să accepte preţuri mai înalte, dar să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte. Totodată, 64% dintre respondenți susţin că instituţiile de stat sunt capturate de interese private.
În timp ce respondenții din Maroc, Palestina, Nepal, Tunisia, Sierra Leone cred că mai eficient este să se angajeze în proteste pentru a combate corupția la nivelul instituțiilor publice, cei din Republica Moldova cred că cea mai potrivită metodă ar fi semnarea petițiilor.
În cadrul BGC au fost intervievate 114 mii de persoane din 107 state. Comparativ cu datele sondajelor anterioare, cele ale prezentului atestă o creștere a fenomenului mituirii, astfel 27 % din respondenţi au plătit mită în instituţiile publice în ultimul an.
Transparency International – Moldova propune instituțiilor statului câteva obiective pentru a eficientiza combaterea corupției și a obţine susţinerea societăţii civile, acestea fiind: prevenirea capturării organelor de drept şi depolitizarea combaterii corupţiei, acestea devenind şi mai importante în apropierea alegerilor parlamentare.
Ca și domenii prioritare ar fi sistemul judiciar, organele de control si de drept, finanţarea partidelor politice.