Planul comun de acţiuni în domeniul ocrotirii mediului ambiant şi utilizarea durabilă a resurselor naturale a fost semnat ieri, la sediul OSCE de la Chişinău. Planul de protecție a mediului este un produs al negocierilor în formatul „5+2” cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Mediului din Rep. Moldova, membrii grupurilor de lucru din domeniul ecologiei și agriculturii de la Chişinău şi Tiraspol au definitivat planul respectiv, care include patru compartimente cu 11 poziţii, toate prevăzute a fi îndeplinite în decursul anilor 2013-2014.
Compartimentul cel mai vast, care se referă la măsurile şi acţiunile preconizate a fi efectuate, este denumit „Baza normativ-metodică” şi prevede estimarea posibilei îmbunătăţiri a bazei normativ-metodice în domeniul ocrotirii mediului ambiant şi utilizării durabile a resurselor naturale prin prisma dreptului internaţional, efectuarea analizei metodologiei de calcul a indicatorilor ecologici, stabilirea cerinţelor unice pentru calitatea apelor reziduale, deversate în bazinele cu apă de suprafaţă, organizarea şi înfăptuirea unor măsuri comune orientate la protecţia râului Nistru.
Conducătorii grupurilor de lucru au reiterat grija faţă de starea ecologică a regiunii.
„Avem certitudinea că începutul benefic din acest domeniu la nivel interdepartamental, poate fi un exemplu bun şi pentru alte sectoare, inclusiv învăţământ, economie, reciprocitate bancară”, au menţionat experţii.
Sursa: Serviciul de presă al Ministerului Mediului din Rep. Moldova