Încă un monument în memoria victimelor regimului sovietic a fost ridicat, de această dată, în comuna Popeasca din raionul Ștefan Vodă. Monumentul „Crucea Memoriei” este consacrat celor peste 70 de persoane din comună care în timpul represiunilor staliniste au fost deportați în Siberia.
Cu lacrimi în ochi, stârnite de dureroasele amintiri, sătenii s-au alăturat la inaugurarea monumentului în dimineața zilei de 27 august, unde au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor regimului sovietic, au sfințit monumentul și au ascultat din amintirile ultimilor patru persoane din Popeasca rămase în viață care au înfruntat greutățile din Siberia.
Autorul proiectului este meșterul popular Anton Port. Deși proiectul a fost inițiat acum doi ani, autorul a declarat că din cauza aprobărilor care nu au fost obținute deloc ușor de la Ministerul Culturii și de la primăria din sat, monumentul a văzut lumina zilei abia astăzi.
„Pământul pe care a fost înălțat monumentul a fost arendat de mine pe o perioadă de 25 de ani, pentu că altfel nu a fost posibil, iar din cauza documentelor care trebuiau primite de la Ministerul Culturii și de la primăria din sat lucrările au întârziat cu aproximativ doi ani”, a declarat autorul proiectului.
Montarea monumentul „Crucea Memoriei” a costat aproximativ 27 de mii de lei, acest sprijin financiar fiind acordat de locuitorii comunei și de către Asociaţia Tighina, membră componentă a Platformei Civice Acţiunea 2012.
InfoPrut precizează că în ultima lună, pe teritoriul Republicii Moldova, pe lângă „Crucea Memoriei” din comuna Popeasca, au fost montate mai multe monumente dedicate victimelor regimului sovietic de ocupație din Basarabia, printre care: la Chișinău, unde a fost instalat Monumentul „Trenul Durerii” sau la Nisporeni, unde a fost instalată o piatră comemorativă în locul unde urmează să fie construit un monument.
Foto/Video: Pavel Munteanu