Chiar dacă mulți ar ridica din sprâncene la titlul acestui articol, Republica Moldova ar putea deveni destinația preferată a iubitorilor de vin din Europa.
Producția de vin a Rep. Moldova începe să-și revină după șocul cauzat de prăbușirea sistemului de distribuție din perioada post-URSS, scrie Leif Pettersen pentru AOL Travel.
Înainte de a-și începe vizitele în regiunile cu tradiție în producția de vin, Petterson a poposit- pentru a afla câteva informații- la barul Carpe Diem din Chișinău, un amestec între bar și magazin de vinuri, despre care acesta afirmă că era înțesat de experți, care sunt bucuroși să-ți ofere vin de la Purcari, Cricova, dar și de la producători mai noi precum Et Cetera, Equinox și Mezalimpe, spre degustare.
Leif Pettersen a plecat din Chișinău spre Cricova, unde beciurile sunt adăpostite în peșteri calcaroase din secolul al XV-lea. Colecțiile din Cricova conțin sticle de vin datând din anii 1900 și sunt păstrate într-un complex de peștere d-abia luminate ce amintește de vizuina personajului negativ din James Bond.
Jurnalistul mărturisește că aici se fabrică unul dintre vinurile sale preferate: „ un vin spumos de-un roșu închis”, făcut din
stocurile cabernet- sauvignon, din care se obține astfel un vin cu „o textură de catifea, cu gust de cireșe și coacăze negre”.
La 30 de minute de Cricova, în Orhei, este Chateau Vartely, renumit pentru feteasca albă. La sud-est de Chișinău, în regiunea Ștefan-Vodă, sunt condiții ideale pentru strugurii negri din care se obține un vin de-un roșu închis, fructat, vinul Negru de Purcari, preferatul Reginei Victoria.
Petterson menționează, în trecăt, și vizitele din satul Cojușna făcute cu scopul de a degusta și vinul de aici.
Cu toate acestea, Leif Pettersen consideră că va mai trece o perioadă până când numărul vizitatorilor din alte state va crește. În final, acesta își îndeamnă cititorii să viziteze Rep. Moldova până când nu va fi prea înțesată de vizitatori din Europa.