Guvernul de la Chişinău susţine că redeschiderea aerodromului de la Tiraspol nu este necesară deoarece aeroportul internaţional de la Chişinău, situat la doar 60 de km distanţă, poate să acopere toate necesităţile regiunii.
În cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a menţionat că problemele contingentului Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană pot fi rezolvate folosind aeroportul din Chişinău sau calea terestră, aşa cum s-a făcut şi până acum.
Fiind întrebat despre dotarea cu elicoptere a regiunii transnistrene de către Federaţia Rusă, Vitalie Marinuţa a spus că nu crede că este posibil.„Dacă ne uităm la toate prevederile legale care vizează atât statutul forţelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi legislaţia internaţională, acest lucru este imposibil. Totodată, pentru a introduce în Zona de Securitate armament adăugător din Federaţia Rusă, ar fi nevoie şi de acceptul de tranzit al Ucrainei, care deţine preşedinţia OSCE, nu cred că Ucraina va permite acest lucru”, a subliniat oficialul.
În context, acesta s-a arătat convins că la subiectul dat, chiar dacă va fi o intenţie reală a Ministrului Apărării al Federaţiei Ruse, vor fi negocieri foarte dure, iar Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat, nu o singură dată, poziţia în privinţa demilitarizării regiunii transnistrene şi, în special, a Zonei de Securitate.
Vitalie Marinuţa afirmă că Guvernul de la Chişinău face tot posibilul ca să promoveze ideea de schimbare a formatului pacificatorilor în Zona de Securitate.
„Noi suntem deschişi. Şi, nu o dată am invitat reprezentanţii de pe malul stâng al Nistrului chiar şi la aplicaţiile militare pe care le-am desfăşurat anul trecut. Însă nu au participat, ei au considerat că nu trebuie să vină. Vom face în continuare tot posibilul ca să găsim modalităţi de a soluţiona, pe cale paşnică, toate problemele existente”, a subliniat ministrul.
Acesta a mai adăugat că în ultimele 6 săptămâni activitatea Comisiei Unificate de Control a fost practic blocată, iar comunitatea internaţională şi participanţii din cadrul negocierilor în formatul „5+2” trebuie să înţeleagă că formatul misiunii trebuie schimbat.