După 2009, relaţiile dintre România şi Republica Moldova au intrat pe făgaşul normalităţii şi sunt în permanentă ascensiune. De această părere este ambasadorul Iurie Reniţă, care a precizat pentru Agerpres că în acest sens, principalele obiective vizează asistenţa acordată de Bucureşti Chişinăului pentru integrarea europeană şi implementarea proiectelor energetice bilaterale.
,,O succintă trecere în revistă a relaţiei bilaterale ne conduce la următoarele concluzii: relaţia bilaterală este una foarte bună. După 2009, ea a intrat pe făgaşul normalităţii şi este în permanentă ascensiune. Aş menţiona cu multă satisfacţie că există un excelent dialog politic la nivelul preşedinţilor, prim-miniştrilor, miniştrilor de ramură iar frecvenţa vizitelor oficiale şi de lucru ale factorilor decizionali de la Chişinău la Bucureşti este una impresionantă”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.
Iurie Reniţă a mai ţinut să menţioneze că în ultimii trei ani au fost semnate peste 50 de instrumente juridice bilaterale. ,,Practic, nu există domeniu de activitate important în care n-au fost semnate documente bilaterale de colaborare”, a afirmat acesta.
Ambasadorul a subliniat faptul că relaţia bilaterală actuală dintre Chişinău şi Bucureşti se caracterizează prin ,,abordarea concretă şi pragmatică a tuturor aspectelor de interes european şi această colaborare se produce de o manieră europeană”.
Amintim că cea mai recentă vizită a unui oficial român la Chişinău a fost a preşedintelui României Traian Băsescu, iar la 27 august, premierul Victor Ponta este aşteptat în Republica Moldova, pentru a anunţa debutul construirii gazoductului Iaşi-Ungheni.