,,Astăzi, majoritatea populaţiei din regiunea transnistreană nu crede în posibilitatea repetării tragicelor evenimente din 1992. Oamenii sunt conştienţi că situaţia este salvată numai prin menţinerea formatului actual al operaţiunii de pacificare şi al trupelor ruseşti în teritoriu”, notează publicaţia Russkie.org.
Sursa citată precizează că acordul semnat în iulie 1992 între preşedintele Rusiei şi al Republicii Moldova, în prezenţa reprezentanţilor separatişti, a asigurat 21 de ani pace, stabilitate şi securitate în regiune. 402 soldaţi ruşi, 492 din regiunea transnistreană şi 355 ai Chişinăului, precum şi 10 militari observatori ucraineni sunt detaşaţi în 15 puncte fixe de-a lungul râului Nistru.
,,Potrivit experţilor, operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria este cea mai productivă, eficientă şi de succes operaţiune de acest fel într-un teritoriu al fostei Uniuni Sovietice. (…) În 21 de ani de operaţiune nu s-a înregistrat niciun singur incident militar între cele două părţi aflate în conflict”, adaugă Russkie.org. Publicaţia rusească îl mai citează pe liderul separatist Evgheni Şevciuk, care a declarat că ,,este dificil să exprime în cuvinte toată recunoştinţa transnistrenilor pentru menţinerea de către Rusia a misiunii de pacificatori”.
Russkie.org concluzionează că retragerea trupelor ruseşti şi a pacificatorilor reprezintă numai o solicitare a Chişinăului, iar o astfel de decizie poate fi luată numai prin acordul tuturor părţilor implicate în procesul de negocieri.