Părintele Protopop Boian Alexandrovici a prezentat în prima zi a celei de-a XI-a ediții a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureșului situația românilor din Valea Timocului. La această întâlnire a participat și Traian Băsescu. ,,Problema noastră este că nimic nu s-a schimbat spre bine, iar unele lucruri merg spre rău, nu avem voie de a sluji în română, de a învăţa în română nici astăzi”, a declarat parohul de Malainița și Remesiana.
Principala amenințare la adresa identității românești este reprezentată de lipsa a doi piloni importanți: școala și biserica. Astfel, deși în Valea Timocului sunt 154 de sate sută la sută românești, 48 mixte, iar 350000 de români continuă să vorbescă și astăzi în limba română, în acest moment nu există școală românească. În plus, pentru comunitatea românescă de aici sunt doar două biserici mici și șase preoți; de aceea, părintele Boian susține că românii din Timoc trebuie să aparțină de Patriarhia de la București. De exemplu, în cadrul unui proiect transfrontalier, primăria Negotin cu primăria Turnu Severin au accesat 200 000 de euro neoficial/140 000 oficial pentru construcţia unor terenuri sportive- potrivit proiectului, însă banii sunt destinaţi ridicării bisericii sârbeşti în Timoc.
„Să ne ajutaţi să construim biserici, să dăm un salariu la câte un preot care ne ajută să păstrăm cultura, limba şi identitatea noastră română în Valea Timocului”- acesta a fost mesajul părintelui Boian Alexandrovici către autoritățile române. Mai mult, părintele a mai spus că statul sârb i-a împărțit pe români între vlahi şi români, 2600 se declară rumâni, iar 40 000 vlasi în sârbă.
,,Datoria noastră este să demonstrăm că vlahul este acelaşi cu românul”, a punctat părintele Boian. Mai mult, acesta a mai spus că statul sârb face presiuni asupra sa, ,,ameninţări, că o să îmi facă accident, am fost condamnat cu doi ani de puşcărie pentru prima biserică românească ridicată”.
Un alt apel către autoritățile române (după constatarea unor informații greșite deținute de președintele Băsescu- n.n.) a fost acela de a avea grijă de unde se informează cu privire la situaţia din Timoc, căci apar neclarităţi şi imagini deformate asupra realităţii de acolo.