Curtea Constituțională (CC) va examina pe 12 septembrie sesizarea deputatului Ana Guțu cu privire la interpretarea articolului 13 din Legea Supremă. Ana Guţu solicită verificarea posibilității de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu expresia „limba română”.
,,Sintagma „limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine” nu se regăsește în nicio definiție științifică în sursele lingvistice de autoritate, această sintagmă poate fi explicată doar din punct de vedere politic și conjunctural, deoarece în 1994 când a fost adoptată Constituția RM, majoritatea parlamentară agraro-comunistă denota un nivel rudimentar de intelectualism (să ne amintim că pentru elita politică aflată la guvernare în acea perioadă circumferința avea 380 grade, Moldova ocupa un glob pămânesc întreg, iar cuvântul ”speaker” provinea de la cuvântul ”spic”)”, notează pe blogul său parlamentarul de la Chişinău.
Ana Guţu consideră că este imperios necesar ca Înalta Curte să se pronunțe în cunoștință de cauză asupra articolului 13 din Constituţie. ,,ceasta ar permite să ne debarasăm de rușinoasa utilizare a sintagmei ”limba de stat” în toate documentele birocratice, care este o pretinsă scuză pentru a nu ”incălca norma constituționale” și o manieră fariseică de a nu utiliza sintagma ”limba română”. În același timp, din momentul tranșării problemei de către Curtea Constituțională va fi posibilă adoptarea unei noi legi cu privire la politicile lingvistice, iar sintagma ”limba română” să nu mai constituie obiect de manipulare pentru politicienii de stânga”, mai scrie deputatul liberal-reformator.
Sesizarea Anei Guţu a fost depusă la 26 martie.