Liderul separatist Evgheni Şevciuk l-a felicitat pe başcanul Mihail Formuzal cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la obţinerea autonomiei Găgăuziei faţă de Republica Moldova.
Şevciuk este de părere că Găgăuzia a oferit vreme de mai mulţi ani ,,un exemplu de răbdare și perseverență, dăruire și dorința de a face față dificultăților” şi că aceasta ,,se îndreaptă spre progres în toate domeniile”, informează publicaţia Kommersant.
Pe 19 august 1990, Congresul I al deputaţilor poporului din localităţile de sud ale R.S.S. Moldoveneşti cu populaţie preponderent găgăuză a adoptat „Declaraţia cu privire la libertatea şi independenţa poporului găgăuz faţă de Republica Moldova”, care proclama crearea Republicii Găgăuze în componenţa U.R.S.S. Kommersant notează că în luna octombrie 1990, găgăuzii au trebuit să îşi apere independenţa de ,,voluntarii naționalişti” şi că în apărarea Găgăuziei au participat și voluntari din Transnistria. De fapt, la 21 august, Prezidiul Sovietului Suprem al R.S.S. Moldoveneşti a convocat o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia a recunoscut hotărârea cu privire la crearea autoproclamatei republici ca fiind ilegală, iar congresul deputaţilor anticonstituţional. Pentru a încheia orice acţiune de tip separatist, detaşamente ale poliţiei Rep. Moldova, susţinute de către voluntari, s-au deplasat spre Găgăuzia. În localităţile Găgăuziei a început mobilizarea, fiind aduşi şi voluntari din regiunea transnistreană, însă confruntările armate au fost evitate prin deplasarea în zonă a unor trupe ale unităţii din Bolgrad a Armatei Sovietice.
Kommersant ţine să menţioneze că regiunea autonomă găgăuză este una dintre puţinele ,,formaţiuni politice” care recunosc suveranitatea Transnistriei.