Deși piatra de temelie a fost pusă în 1990, la Chișinău abia astăzi a fost fost inaugurat monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de chișinăuieni au venit astăzi pentru a depune flori și a păstra un minut de reculegere în memoria părinților, fraților, copiilor și tuturor celor care au rămas în Siberiile de gheață.
„Mi-au luat fratele. Avea doar 17 ani. Nu s-a mai întors acasă și nici n-am mai putut da de urmele lui. Nu are un mormânt, așa că acest monument va fi locul unde voi aprinde o lumânare în memoria lui”, a spus o bătrână, în timp ce ochii îi erau plini de lacrimi.
Primarul mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă și-a exprimat speranța că, odată ce ziua de 23 august a fost declarată de către Parlamentul European drept Ziua Europeană de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului, să aibă loc un șir de acțiuni concrete pentru condamnarea regimului comunist. „Mi-am făcut datoria minimă față de poporul meu, poporul român. 23 august 1939 a fost o zi neagră în istoria omenirii și a Basarabiei. Astăzi scriem o pagină albă în istoria noastră”, a declarat edilul capitalei, Dorin Chirtoacă.
Prezent la eveniment, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a menționat că acest monument pune punct regimului comunist. „Dacă privim acest monument vom vedea că este victoria noastră asupra celor care ne-au ocupat, care ne-au luat limba, mama, patria și posibilitatea de a avea o viață frumoasă”, a spus deputatul Mihai Ghimpu.
Chiar dacă au fost expediate mai multe comunicate de presă către Președinție, Parlament, Guvern, oficialii nu au dat curs invitației. În schimb, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, a trecut Prutul pentru a fi prezent la eveniment. „Azi am venit la Chișinău pentru a fi împreună cu Dvs. la un eveniment care ne face să fim mai atenți, profunzi cu cei care au avut de suferit de pe urmele acestui regim totalitar”, a subliniat Eugen Tomac.
InfoPrut menționează că monumentul a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Monumentul victimelor represiunilor staliniste reprezintă drama celor duşi cu forţa în Siberia şi Kazakhstan, care a pornit anume din faţa Gării Feroviare din Chişinău, acolo unde a fost și fost ridicat acesta.