Miniștrii de Externe ai țărilor Baltice și Nordice au condamnat presiunile Rusiei asupra Rep. Moldova și Ucrainei, prin care sunt îndemnate să renunțe la Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană.
„Orice amenințare economică sau presiune politică îndreptată către partenerii Estici, din cauza aspirațiilor lor europene și a angajamentelor față de UE, sunt inacceptabile. Țările au dreptul să aleagă de sine stătător ce este mai bine pentru viitorul lor”, se arată într-o declarație semnată de miniștrii a opt state.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a spus după întrevedere că declarația vine drept răspuns la afirmațiile Moscovei despre Rep. Moldova și Ucraina.
„Da, se referă la Rusia. Noi am auzit în ultimul timp declarațiile oficialilor care spuneau că nu trebuie să semneze Acordurile de Asociere și să nu se apropie de UE, pentru că vor veni și consecințele. Este dificil să vezi altfel aceste declarații, decât că o presiune politică”, a spus ministrul lituanian, potrivit the Lithuania Tribune.
Linkevičius a declarat că, dacă până acum se auzeau comentarii despre Ucraina, acum avertizări similare apar și la adresa Republicii Moldova. „Astfel, va fi mult mai dificil de reglementat problema transnistreană, iar orice conexiune cu Rusia va deveni mai severă, ceea ce este irațional și neadevărat. Probabil, toate declarațiile au scopul de a incita emoțiile în aceste țări și de a le ține departe de aceste decizii”, a mai spus oficialul.
Astfel, miniștrii Danemarcei, Estoniei, Finalndei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei și-au reiterat suportul pentru semnarea Ucrainei a Acordului de Asociere în cadrul Summitului Parteneriatului Estic. De asemenea, aceste state au mai subliniat faptul că în cadrul Summitului de la Vilnius trebuie să fie inițiate Acorduri relevante și cu Rep. Moldova, Georgia și Armenia.
Reamintim că oficialii ruși au avertizat atât autoritățile ucrainene, cât și pe cele ale Rep. Moldova privind consecințele ce vor rezulta din semnarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană. Ucraina a fost îndemnată să renunțe la calea europeană, în schimbul unor reduceri considerabile la gaze, iar Rep. Moldova a fost amenințată că vor apărea resticții la importul de vinuri și că problema transnistreană va fi acutizată.