Creştinismul a existat pe teritoriul Republicii Moldova de astăzi şi până la 1812, Biserica Creştin Ortodoxă fiind înfiinţată cu multe secole înaintea anilor 1812 – 1813. Dovadă sunt bisericile şi mănăsirile ctitorite de Domnitorii Moldovei, precum şi de oamenii simpli, inclusiv Mănăstrea Căpriana, vizitată de Patriarhul Kirill. Înfiinţarea Eparhiei de Chişinău şi Hotin acum 200 de ani a avut loc însă ca urmare şi consecinţă a ocupaţiei Basarabiei de către Imperiul Ţarist în anul 1812. Respectiv, nu putem vorbi despre înfiinţarea Bisericii Creştin Ortodoxe, acum 200 de ani, ci doar despre subordonarea şi trecerea aceteia sub controlul Patriarhiei Ruse, începând cu anii 1812 – 1813, se mai arată în comunicat.
Totodată, Primăria Chişinăului consideră aceste aspecte ale predicii Patriarhului Kiril drept o ,,tentativă nereuşită de interpretare a istoriei” şi elemente ale propagandei sovieto-comuniste. ,,Ne exprimăm speranţa că asemenea afirmaţii nu vor mai fi făcute şi situaţii de acest gen nu se vor mai repeta” se precizează în încheierea mesajului.
InfoPrut menţionează că Patriarhul Rusiei Kiril se află de sâmbătă în Republica Moldova, pentru a marca cei 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Chişinău şi Hotin, de fapt, două secole de prezenţă a Bisericii Ortodoxe Ruse în Basarabia. Biserica Ortodoxă Rusă şi-a extins jurisdicţia sa asupra Basarabiei contrar canoanelor bisericeşti.