„Poate România să înlocuiască Rusia în relaţiile economice cu Republica Moldova?” se întreabă Ziarul Financiar.
Pentru a înlocui Rusia în relaţiile cu Rep. Moldova- scrie Ziarul Financiar– România ar trebui să absoarbă mărfuri echivalente cu cât importă din Ucraina, aproximativ 0,8% din total, şi ar trebui, de asemenea, să devină cea mai mare piaţă pentru vinurile şi alcoolul statului vecin.
Pe de altă parte, România ar trebui să ia locul Rusiei de unic vânzător de gaze naturale şi de sursă de petrol şi cărbune, în condiţiile în care aproape un sfert din importurile Rep. Moldova sunt energie, iar România însăşi importă energie. De asemenea, România ar trebui să găsească locuri de muncă pentru cele câteva sute de mii de cetățeni din Rep. Moldova care muncesc în Federaţia Rusă, când pe piaţa românească a muncii sunt peste 700.000 de şomeri.
În plus, embargoul impus zilele trecute de Rusia importurilor de vin din Republica Moldova, ca avertisment dat Chişinăului să nu caute legături mai strânse cu Uniunea Europeană, nu este un mijloc nou de şantaj pentru Moscova.
Până în 2006 vinurile din Rep. Moldova acopereau 60% din piaţa rusă de profil. Ca şi acum, în 2006-2007, sub pretextul calităţii slabe, serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a interzis importul de vinuri din acest stat, menționează Ziarul Financiar. Cota de piaţă a acestor produse s-a prăbuşit atunci la 5%. Exportatorii s-au orientat către alte pieţe, dar cu toate acestea Rusia a rămas principalul consumator de vinuri din Rep. Moldova.
Potrivit sursei, în primul trimestru al acestui an, Rep. Moldova a exportat produse alcoolice în valoare de 57 milioane dolari (43 milioane euro), din care Rusia a cumpărat un volum în valoare de 17 milioane dolari (13 milioane euro). În aceeaşi perioadă, România a importat produse alcoolice şi non-alcoolice de 45 milioane euro, conform datelor statistice oficiale. Anul trecut Rep. Moldova a exportat în Rusia produse alcoolice în valoare de 61 milioane de dolari, cu 27% mai mult decât în 2011.
Piaţa din Romînia ar trebui să crească substanţial pentru a putea absorbi băuturile din Rep. Moldova.
Rusia, cea mai mare piaţă pentru produsele republicii, a importat de aici anul trecut în valoare de 655 milioane de dolari (490 milioane euro). Spre comparaţie, România a importat în aceeaşi perioadă de la Ucraina mărfuri de 501 milioane euro. Această ţară ocupă locul 20 în topul importatorilor pentru România, cu o pondere de 0,9% în total. Pe hârtie, absorbţia exporturilor totale ale Rep. Moldova către Rusia nu ar reprezenta un efort prea mare pentru România.
Totodată, dacă ar fi să înlocuiască Rusia, România ar trebui să asigure tot necesarul de gaze naturale al Rep. Moldova, dar aceasta în condiţiile în care România îşi acoperă 30% din consumul de gaze cu importuri. De altfel, cele mai mari importuri ale Rep. Moldova din Rusia sunt de energie. Importurile de energie şi combustibili au o pondere de 22,5% în total. În cazul României, procentul este de 12%.
Dacă ar fi să ia locul Rusiei, pentru România un obiectiv greu de îndeplinit ar fi asigurarea unui loc de muncă cetățenilor Rep. Moldova care lucrează în Federaţia Rusă. Autorităţile de la Chişinău estimează că în Federaţia Rusă muncesc cel mult 300.000 de cetățeni ai acestui stat, iar aproximativ 350.000 lucrează în ţările Uniunii Europene, potrivit Europa Liberă.
Datele Băncii Mondiale arată că în jur de 800.000 de cetățeni din Rep. Moldova ar fi plecaţi să muncească în străinătate. Unele surse plasează la 500.000 numărul celor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă. România are în prezent 739.000 de şomeri şi prin urmare „invazia” cetăţenilor din Rep. Moldova care şi-ar pierde locul de muncă din Rusia ar fi greu de gestionat.