Televiziunile private din România au asistat la “momentul istoric” de semnare a “Acordului de soluţionare amiabilă a Cererii depuse împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”. Premierul Victor Ponta, preşedintele-director al SRTv Claudiu Săftoiu şi ministrul Justiţiei din Republica Moldova Oleg Efrim au ţinut discursuri emoţionante, invitaţii au aplaudat. Semnarea s-a produs în direct, într-o ediţie specială a postului naţional de televiziune.
În sfârşit, a venit şi momentul reporterilor să pună întrebări şi aşa am aflat că emisia este digitală, nu terestră. Asta înseamnă că în Republica Moldova există 258.800 posturi de recepţie a TVR, potrivit ITMoldova.com, care citează Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Datele sunt valabile pentru primul semestru din 2013.
Mai puţin de jumătate dintre basarabeni pot urmări TVR
“Datorită migrării abonaţilor la platforme alternative de recepţie a conţinutului TV (IPTV) numărul abonaţilor la serviciile furnizate prin tehnologia IP a crescut cu 9% (4,2 mii) – şi a totalizat 51 mii. Totodată, numărul abonaţilor TV prin reţele de cablu a scăzut cu 3,3% (7,6 mii) şi a ajuns la 219,8 mii, iar al abonaţilor prin reţele satelit (DTH) – cu 4% (0,3 mii) şi a constituit 7,4 mii”, scrie ITMoldova.com.
Deşi rata de penetrare este destul de mică, sub 50%, Săftoiu este încrezător că lucrurile se vor îmbunătăţi şi că emisia va fi şi terestră în viitor.
Ce presupune acordul
Potrivit termenilor agreaţi de părţi, reintrarea TVR pe piaţa media din R. Moldova se va face prin următoarele modalităţi:
• preluarea imediată (după adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Înţelegerii şi în 30 de zile de la cererea formala a SRTv) a programelor TVR de către operatorii de cablu din R. Moldova;
• alocarea imediată (după adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Înţelegerii şi în 30 de zile de la cererea formală a SRTv) către TVR a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitala terestra, amplasat în Chişinău;
• alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii R. Moldova şi (în acest scop) alocarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitala în R. Moldova (2015); acordarea licenţei se va face pe perioada maximă prevăzută de legislaţia R. Moldova (7 ani)