Acordul de Asociere care ar urma să fie parafat în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic va fi profitabil atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acesta este unul dintre mesajele adresate astăzi de preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
,,E un acord profitabil atât pentru Moldova, cât şi pentru UE, dar şi extrem de important pentru toate ţările din regiune. De asemenea, este un acord extrem de important pentru toate ţările din această regiune. Noi, cei de la Consiliul Europei, sperăm că va fi găsită o soluţie foarte rapidă în privinţa liberalizării regimului de vize. Semnarea acestui acord e râvnită demult de Moldova şi ar putea constitui o probă a încrederii pe care o acordă UE Republicii Moldova”, a declarat preşedintele APCE la briefing de presă, susţinut alături de preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman.
Cei doi oficiali au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova şi cooperarea cu Consiliul Europei, cooperarea Republicii Moldova cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, precum şi despre reglementarea conflictului transnistrean. Cu privire la aspectul din urmă, Jean-Claude Mignon a precizat că CE mizează pe aflarea unei rezolvări. ,,Pentru noi, Republica Moldova este un stat suveran, integru şi bineînţeles acea contribuţie pe care o poate aduce Consiliul Europei la soluţionarea acestui conflict este foarte importantă. Şi în cadrul vizitei pe care o voi efectua în regiunea trasnistreană voi reitera pentru a treia oară acea propunere pe care am făcut-o anterior, de colaborare între sovietul suprem al regiunii transnistrene şi Parlamentul Republicii Moldova. Rolul Consiliului Europei este de a încerca de a găsi soluţii şi sper că împreună le vom găsi”, a declarat preşedintele APCE.
Tot astăzi, oficialul european a avut o serie de întâlniri cu liderii fracţiunilor parlamentare, în cadrul cărora au discutat şi despre restricţiile impuse de Rusia la importul de vinuri. ,,A fost abordată această atitudine a Rusiei, foarte dominantă, imperială. Până la urmă, am ajuns la concluzia că noi trebuie să explicăm Rusiei că orice acţiune a Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană nu contravine şi nu vine să ştirbească interesele altor state din regiune, inclusiv ale Rusiei”, a punctat în acest context deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ.
InfoPrut precizează că președintele APCE a mai vizitat o dată Republica Moldova, în decembrie 2012.