Ucrainei nu i-a mers cu vecinii. Cu cei din vest, evident. Cel puţin asta susţin publicaţiile din Kiev, care titrează cu îngrijorare că tot mai mulţi cetăţeni obţin paşapoarte europene pentru a pleca din ţară. Este vorba despre ucraineni, etnici maghiari, bulgari, români sau polonezi (dar nu numai), care solicită cetăţenia ţărilor de care aparţin din punct de vedere etnic. Fenomenul a luat amploare mai ales după ce statele din vecinătatea de vest a Ucrainei au aderat la Uniunea Europeană.
Dacă până în prezent Kievul acuza mai mult Bucureştiul pentru că oferă paşapoarte româneşti etnicilor români din regiunile Odesa (Basarabia de sud), Bucovina şi Transcarpatia, acum ucrainenii se uită strâmb şi la unguri.
La Kiev deja există şi fobia de ideea expansionistă a Ungariei Mari, nu doar de cea a României.
Publicaţia ucraineană „Gazeta po kievski” scrie că tot mai mulţi ucraineni din regiunea Transcarpatică solicită cetăţenia ungară. Asta după ce începând cu 1 ianuarie 2011 Guvernul de la Budapesta a adoptat o nouă lege cu privire la cetăţenie, astfel încât maghiarii din Transcarpatia pot deveni cetăţeni ai Ungariei, cu acte în regulă, în doar trei luni. Profitând de situaţie, de la început de an, mii de etnici unguri din regiunea Ujgorod au solicitat paşaport unguresc.
Solicitanţii nu ocolesc să spună care este scopul prioritar – cel de a pleca la muncă în Uniunea Europeană şi, dacă le va merge bine, să se stabilească cu traiul acolo. Spiritul civic şi afecţiunea faţă de statul care oferă cetăţenia rămâne pe un plan secund. 20 de ani de independenţă sau mai bine zis de stagnare a Ucrainei îi determină să facă asta, pentru că nu au drumuri bune, sistem de sănătate bine pus la punct, locuri de muncă etc. Peste tot se ciocnesc de corupţie, hoţie, escroci şi indiferenţă.
Cel puţin, asta spun ucrainenii care au avut ocazia să călătorească în vest şi să vadă că pot trăi altfel, mai ales dacă ţările cu care au legături istorice şi culturale le oferă această şansă.
Politicienii de la Kiev, indiferent de orientare, nu analizează problema la ei acasă, dar sunt în căutare de ţapi ispăşitori. Din gesturile şi acuzaţiile formulate în răspăr, vedem că ei nu îşi doresc ca într-un viitor apropiat Ucraina să devină o ţară cu adevărat europeană, democratică, în care drepturile omului, în special ale minorităţilor etnice, să fie respectate.
Oficialii ucraineni sunt supăraţi pe instituţiile europene pentru că acestea tolerează generozitatea României, Ungariei, Poloniei sau Bulgariei atunci când oferă paşapoarte europene ucrainenilor.
Mâinile le sunt legate şi pentru că legislaţia din Ucraina nu admite dubla cetăţenie, dar nici nu prevede vreo sancţiune pentru cei care deţin două sau chiar trei paşapoarte.
Este adevărat că există un proiect de lege, dezbătut în Rada Supremă de la Kiev, care prevede unele sancţiuni pentru deţinerea dublei cetăţenii. Ucrainenilor le-a venit ideea să se meargă chiar până la cinci ani de închisoare sau lipsirea de cetăţenia Ucrainei, numai ca să nu mai pună obrazul în relaţia cu vecinii din vest.
Acest proiect de lege „fioros”, pe care îl tot flutură ameninţător unii de la Kiev, este discutat de mai multă vreme, dar nu s-a ajuns la aprobarea lui.
Unul din argumente ar fi că o bună parte din locuitorii din estul Ucrainei deţin de ani buni cetăţenia Federaţiei Ruse. Şi în Republica Autonomă Crimeea fiecare al doilea ucrainean deţine şi paşaport rusesc.
Majoritatea din ei locuiesc în Rusia, pentru că acolo muncesc, dar ei continuă să beneficieze de pensie sau alte facilităţi pentru că mai sunt şi cetăţenii acestei ţări.
Straniu, dar concluzia publicaţiilor ucraineşti este că Ucraina este umilită de oricine din Europa, iar despre ingerinţe din est nici vorbă. Nici cozile imense de la consulatele ruseşti din Ucraina nu sunt observate.
Ucrainenilor le-a mers cu vecinii. O confirmă oamenii simpli, care sunt deştepţi şi se descurcă, în timp ce politicienii de la Kiev se uită în curtea vecinului.
Sursa: Intersecţii