Republica Moldova rămâne sub monitorizare europeană. Decizia a fost luată marţi seară, după prezentarea raportului privind realizarea angajamentelor şi a obligaţiilor asumate de Republica Moldova faţă de Consiliul Europei.
Reforma Procuraturii, separarea puterilor în stat, depolitizarea instituţiilor de drept, independenţa Centrului Naţional Anticorupţie, dar şi modul în care autorităţile combat corupţia sunt aspectele care au determinat forul european să hotărască continuarea monitorizării. Nici libertatea presei din Republica Moldova Moldova, combaterea discriminării sau legislaţia electorală nu au fost excluse din lista subiectelor asupra cărora Republica Moldova trebuie să acorde mai multă atenţie.
Cu toate acestea parlamentarul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a apreciat rezultatul reuniunii de la Strasbourg ca fiind pozitiv. ,,Consiliul Europei a întins o nouă mână Republicii Moldova, recunoscând progresele obţinute de către instituţiile de peste Prut în ultimii ani”, a notat acesta pe contul său de Facebook. Senatorul Badea a ţinut să îi felicite pe membrii delegatiei Republicii Moldova la APCE, cu excepţia ,,tov. Petrenco, care s-a străduit din răsputeri să împiedice un rezultat pozitiv pentru Basarabia”, precum şi pe membrii delegaţiei României care, ,,împreună, au reuşit să obţină acest succes deosebit”.
InfoPrut precizează că delegaţia Republicii Moldova la APCE a fost condusă de vicepreședintele Legislativului Liliana Palihovici, iar din componenţa delegației au făcut parte deputații Ana Guțu, Stela Jantuan, Valeriu Ghilețch și Grigore Petrenco.
Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei din 1997.