Regizorul şi managerul Teatrului Masca din Bucureşti, Mihai Mălaimare, este de părere că teatrul românesc trebuie fie mai prezent în Basarabia şi că pentru orice om normal din România, Basarabia trebuie să devină o prioritate.
Teatrul Masca din Bucureşti a avut o reprezentaţie la Chişinău, cu ocazia Hramului acestui oraş, iar regizorul Mălaimare a notat pe blogul instituţiei câteva impresii legate de această deplasare. ,,Am participat la Hramul Chişinăului cu două spectacole, FIOR D’AMOR IN BUCURESCI şi INTRUSA de Borges. Primul, un spectacol de statui vivante, l-am jucat în aer liber în faţa Primăriei şi lumea a umplut la refuz strada, efectiv nu se mai putea trece în nicio direcţie. Cred că impactul a fost teribil, aşa ceva nu au mai văzut, aşa ceva ar putea să aibă şi ei acolo, eu cred că ar trebui cu orice chip să aibă şi mă voi strădui din răsputeri să-i ajut. Al doilea l-am jucat la Teratrul Cehov şi cred că impactul a fost extraordinar pentru că 700 de oameni au privit şi ascultat cu sufletul la gură şi au ovaţionat îndelung la sfârşit”, a scris Mălaimare.
Totodată, directorul Teatrul Masca a remarcat că la Chişinău sunt chemaţi de către oameni de teatru care văd în ei o posibilă soluţie şi pentru evoluţia mişcării teatrale din stâga Prutului, referindu-se la Alexandru Grecu şi Teatrul Satiricus. ,,Am fost noi la ei, vor veni ei la noi, iată un prim proiect care se va finaliza în noiembrie 2013 când vom semna şi Protocolul pentru următorii cinci ani”, a mai precizat Mihai Mălaimare.
Teatrul Masca, înfiinţat în 24 mai 1990, este singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporala din România.