Într-un mesaj adresat românilor din Valea Timocului, directorul IEH, Zvetlana Preoteasa, a menţionat că prin astfel de proiecte toţi cei implicaţi contribuie la formarea tinerei generaţii de români timoceni şi a subliniat importanţa contribuţiei părintelui Boian Alexandrovici pentru păstrarea identităţii româneşti în Timoc.
Totodată, Zvetlana Preoteasa a dat citire mesajului transmis românilor timoceni de către ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în care oficialul român a reiterat că Bucureştiul va continua să sprijine comunitatea românească din Serbia şi a punctat importanţa unităţii etincilor români din această ţară.
La rândul său, senatorul Viorel Badea a amintit că a propus, alături de alţi parlamentari români, o iniţiativă legislativă care prevede modificarea Legii Cetăţeniei, astfel încât cetăţenia română să poată fi obţinută conform unei proceduri simplificate inclusiv de către românii din Serbia, care, în prezent, nu sunt vizaţi de actuala Lege, deoarece nu se încadrează în categoria etnicilor români care pot redobândi calitatea de cetăţean al României.
Biblioteca deschisă la Zajecar are aproximativ 1.000 de cărţi, atât pentru copiii de grădiniţă, cât şi pentru elevii de şcoală şi liceu, însă, potrivit iniţiatorilor proiectului, aceasta va fi dotată și cu alte cărți donate de partenerii din România. În anul 2014, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și-a propus să deschidă astfel de biblioteci și în alte țări în care există comunități românești.
Evenimentul de inaugurare a bibliotecii și a Centrului de Cultură Românească din Zajecar s-a încheiat cu un spectacol oferit de un grup de elevi români din Valea Timoculuui și de un moment artistic susținut de doi tineri din Republica Moldova, studenți la actorie în România.
Corespondenţă din Timoc – Sergiu Dan pentru InfoPrut