Biserica Ortodoxă Română din Serbia de Răsărit- Protopopiatul Daciei Ripensis- a lansat un apel către autoritățile din Serbia, România și Europa referitor la actele de intimidare la adresa românilor din Timoc.
Potrivit informațiilor din comunicatul acestei instituții, totul a început acum zece zile, odată cu pregătirile pentru ridicarea unei Troițe pe proprietatea privată a unui credincios al Bisericii Ortodoxe, Predrag Balašević, pregătiri la care au participat credincioșii acestei biserici din satul Podgorac-Timoc și din localitățile înconjurătoare.
La câteva zile după începerea amenajării terenului, se spune în comunicat, vecinii dr. Predrag au fost contactați telefonic de funcționarii BIA (Serviciul Sârb de Informații) și invitați la discuții informative în localitatea Boljevac, cu privire la ridicarea Troiței Bisericii Ortodoxe Române.
Lucrurile nu s-au oprit aici. A doua zi după sfințirea crucii (21 octombrie) același funcționar BIA a contactat telefonic alți câțiva credincioși, care au participat la slujba de sfințire, invitându-i la discuți informative în aceeași localitate, transmițându-le că „ceea ce fac nu este bine”.
Autorii comunicatului au calificat acțiunile Serviciul Sârb de Informații drept „cea mai dură formă de intimidare a credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit și de nerespectare a libertății religioase, garantată de Constituția și legile din Serbia”.
Date fiind cele întâmplate, la care se adaugă campania din presă (ziarul Vecernje Novosti) „împotriva Bisericii Ortodoxe Române, care are drept instigarea la intoleranță religioasă, rasială, națională și la ură, precum și atitudinea altor autorități și departamente de stat”, Protopopiatul Daciei Ripensis a lansat un apel către autoritățile din Serbia, România şi Europa.
Adresăm încă o dată tuturor autorităților și instituțiilor de stat din Serbia, România și Europa rugămintea să abordeze cu seriozitate problemele cu care ne confruntăm și să nu le „ascundă sub covor”. Nu ne mai spuneți povești despre drepturile pe care le „avem”, ci începeți să vă ocupați de problemele reale, de ceea ce nu beneficiem.
Adresându-se rugămintea să combateți astfel de presiuni brutale și primitive în același timp și să ne permiteți să ne simțim liberi și nu ca străini în casele noastre și în propria țară, ridicăm vocea și strigăm, „Nu ne urâți pentru că suntem credincioși ai Bisericii Ortodoxe Române”.
Puteți consulta documentul mai jos.