Pentru prima dată în Republica Moldova va avea loc un festival internaţional de muzică jazz, care va dura opt luni. Festivalul “Faces of friends. Jazz edition” va începe la Chişinău la 28 octombrie şi se va încheia în mai 2014.
Nu numai Chişinăul va beneficia de prezenţa unor artişti internaţionali de jazz, ci şi Tiraspolul. La Chişinău, concertele vor avea loc în ultima zi de luni din fiecare lună, iar la Tiraspol în ultima zi de duminică din fiecare lună. Preţul biletului va fi între 50 şi 150 de lei, însă va exista şi posibilitatea procurării abonamentelor pentru întreaga sesiune.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, producătorul şi autorul proiectului, Serghei Orlov, a spus că fiecare concert va fi inedit în felul său, pentru că vor fi invitaţi artişti din diferite ţări. Concertele vor fi la Filarmonica Naţională „Serghei Luncheevici”. La primul concert vor fi invitaţi vedete ale jazzul-ui din Ucraina. Invitatul special va fi chitaristul Enver Ismailov, care este renumit prin modul său inedit de a cânta la chitară – cu 10 degete pe strună.
„Fiecare artist internaţional va avea invitat un cântăreţ de jazz din Republica Moldova”, a spus Serghei Orlov. În alte 2 concerte se preconizează invitarea vedetelor de jazz din România şi Statele Unite ale Americii.
Potrivit producătorului Corneliu Durnescu, evenimentul este în premieră în Republica Moldova, dar va avea continuitate în anii viitori. Corneliu Durnescu susţine că în toamna anului viitor va fi lansată ce-a dea doua ediţie a ciclului de concerte.
Directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Luncheevici”, Svetlana Bivol, susţine că ideea abonamentelor pentru întregul ciclu este una foarte reuşită, pentru că oamenii vor putea să-şi programeze timpul ca să reuşească la toate spectacolele. „Această practică este utilizată în întreaga lume şi nici la noi nu este pierdută”, a spus Svetlana Bivol. Ea a adăugat că sala de concerte în care se vor petrece spectacolele este specială în felul ei şi este cea mai potrivită pentru astfel de evenimente, fiind cu doar 70 de locuri şi cu scena aproape de spectatori.
Interpretul de jazz, Alex Calancea, este de părere că un astfel de eveniment este unul extrem de necesar pentru cultura Republicii Moldova. „Prin intermediul acestui ciclu sper că vom promova acest tip de muzică care este în proces de dispariţie. Tot mai puţini tineri vor să facă jazz”, a spus Alex Calancea. Artistul este de părere că jazz-ul este cel mai înalt nivel care îl poate atinge un muzician şi trebuie neapărat promovat şi în Republica Moldova.