O acţiune de comemorare a celor doi militanţi pentru unirea României cu Basarabia, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, a avut loc marţi seara la Coşereni.
Un îndemn la neuitare şi la realizarea idealului celor doi apostoli ai românismului în Basarabia – reîntregirea naţională. Acestea au fost aspectele care i-au adus pe voluntarii Platformei Civice Acţiunea 2012 la locul în care s-a petrecut cumplitul accident în urma căruia Ion şi Doina Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viaţa.
Au aprins lumânări, dar şi torţe, au depus flori, au cântat la chitară piese ale regretaţilor interpreţi, precum ,,Eminescu” şi ,,Limba română” şi au afişat bannere cu mesajele ,,Furată, trădată, mereu, eşti floare de dor, Basarabie, eşti lacrima neamului meu” şi ,,Unirea face puterea”.
,,Suntem prezenţi la Coşereni an de an pentru a cinsti memoria celor care au un merit incontestabil în reintroducerea alfabetului latin în şcolile din Basarabia, care au militat pentru independenţa faţă de Uniunea Sovietică şi pentru Reunificare. Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au fost promotorii mişcării de renaştere naţională în stânga Prutului şi fără ei, noi nu am fi avut forţa de a continua acest proces, al reunirii celor două state româneşti”, a declarat pentru InfoPrut Nicoleta Profir.
O acţiune similară a fost organizată în aceeaşi seară şi la Piteşti, de către filiala Argeş a Platformei Civice, alături de studenţii basarabeni din oraş.
InfoPrut aminteşte că în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în jurul orei 2.30, maşina cu care cuplul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici părăsea Bucureştiul, îndreptându-se spre Chişinău, s-a răsturnat într-o curbă, în dreptul localităţii Coşereni, la 49 km de Bucureşti, izbindu-se de copaci. În urma accidentului rutier, şoferul maşinii şi pasagerul din dreapta acestuia au supravieţuit, dar cei doi artişti aflaţi pe bancheta din spate au decedat. Dosarul morţii cuplului Aldea-Teodorovici a fost unul controversat, lăsând loc speculaţiilor privind circumstanţele în care s-a petrecut accidentul, care nu sunt cunoscute în integralitatea lor nici în ziua de astăzi.
Foto: Iulia Modiga/InfoPrut
Video: Alexei Paluţă/Platforma Civică Acţiunea 2012