Preşedintele României Traian Băsescu a declarat recent ,,că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual”, care să includă şi Televiziunea Română şi că a ajuns la această concluzie urmărind două acte normative promovate de Guvern: OUG privind insolvenţa şi modificarea legii SRTV şi SRR. Premierul de la București Victor Ponta a răspuns vineri la DIGI 24 că acuzaţiile şefului statului în privinţa TVR sunt „o tâmpenie”, iar Traian Băsescu „ori nu înţelege” ce a explicat anterior, ori „minte” şi încearcă „să prindă muşte cu moguli” în 2014, cum ar fi făcut în 2009.
„E chiar o tâmpenie, ca să spun foarte clar. Am mai explicat o dată şi sper că până la urmă cineva cu cap înţelege. Noi am făcut o mică modificare la legea TVR pentru a da posibilitatea ca TVR România să emită din nou în Republica Moldova. Din 2007 nu mai emite în Republica Moldova şi am semnat un acord – nu noi, televiziunea română cu televiziunea din Moldova. Ieri s-a publicat hotărârea CEDO de închidere a conflictului între România şi Moldova, iar la 1 decembrie noi am asigurat tot necesarul tehnologic şi de infrastructură pentru ca TVR să poată să emită în Moldova. Asta este schimbarea la lege, ori nu înţelege domnul preşedinte, ori pur şi simplu vă minte. În ambele situaţii e foarte grav”, a subliniat Ponta.
InfoPrut amintește că pe 7 noiembrie Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat decizia prin care validează termenii Acordului amiabil de soluționare a cauzei TVR împotriva Republicii Moldova. În acest moment sunt întrunite, sub aspectul dreptului internaţional, condiţiile necesare pentru revenirea efectivă a Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. Astfel, potrivit termenilor confirmaţi de Decizia CEDO, reintrarea TVR pe piaţa media din Republica Moldova se va face prin următoarele modalităţi:
– preluarea imediată (în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR) a programelor TVR dedicate Republicii Moldova de către operatorii de cablu din Republica Moldova;
– alocarea imediată (în maximum 30 de zile de la cererea formală a TVR), către TVR, a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău;
-alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii republici şi (în acest scop) eliberarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitală în Republica Moldova (2015); acordarea licenţei se va face pe perioada maximă prevăzută de legislaţia Republicii Moldova.