Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, în colaborare cu Primăria şi Şcoala Medie din comuna Târnauca, a organizat, la Herţa şi Târnauca, o suită de manifestări cultural-artistice, desfăşurate sub genericul „IN MEMORIAM – GHEORGHE ASACHI (01.03.1788 – 12.11.1869)” şi a celei de a VII-a aniversări a fundaţiei care-I poartă numele, începând din anul 2006.
Gheorghe Asachi, poet, prozator și dramaturg roman, născut în nordul Bucovinei (azi, Ucraina), a fost precursor al generației de revoluționari pașoptiști și unul dintre întemeietorii nuvelei istorice de la noi. A condus reviste literare și a recuperat, din Polonia, manuscrisul Țiganiada- epopeea bufă literară a lui Ion Budai Deleanu. El a fost, de asemenea, unul dintre întemeietorii învățământului artistic în școlile moldovenești.
Omagirea marelui dispărut a debutat la Biserica “Sfântul Spiridon” din Herţa, unde a avut loc slujbă de pomenire a cărturarului Gheorghe Asachi, a pictorilor Nicolae, Artur şi Paul Verona şi a ctitorilor bisericii domneşti din Herţa ai familiei Holban.
A urmat apoi solemnitatea depunerii de flori la bustul lui Gheorghe Asachi, ridicat în Parcul Central, Herţa, vizitarea Expoziţiei permanente “Pictorii familiei Verona” şi un spectacol omagial, sub genericul: “Omul, locul îl sfinţeşte”, cu participarea artiştilor târnăuceni şi herţeni, a corului “George Enescu” din Dorohoi, condus de prof. Gheorghina Guşulei, precum și a poetului şi epigramistului Emil Ianuş.
La aceste manifestări a luat cuvântul și Eleonora Moldovan, consul general la Consulatului General al României la Cernăuţi, parteneri ai fundaţiei din Ucraina, România şi Republica Moldova, ziarişti, studenţi, profesori şi elevi.
În final, la Căminul cultural din Târnauca, a avut loc o întâlnire informală cu membrii şi invitaţii Fundaţiei “Gheorghe Asachi” Herţa şi lansarea Albumului muzical “Prutule, apă căruntă”, realizat de Casa de Discuri „Ijac Music Production” (România) cu participarea autoarei – interpretei Eugenia Cimborovici-Teodoreanu (acompaniament – orchestra profesionistă “Plai Moldovenesc” din Chişinău, dirijor Vladimir Serbuşcă).
Autor: Ioan Popescu