Participanții la conferința de astăzi, de la Palatul Parlamentului, „Republica Moldova în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius”, moderată de senatorul Viorel Badea, au ajuns la o concluzie comună: Rep. Moldova trebuie să meargă pe calea integrării europene, iar România trebuie să-i fie alături în acest demers.
În cadrul conferinței moderate de vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Viorel Badea, au luat cuvântul, printre alții, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, Mircea Lubanovici, președintele Comisiei românilor din afara granițelor, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Academiei Române, Florin Constantinescu, vicepreședintele Senatului României, dar și reprezentanți ai studenților basarabeni în România.
„Este și firesc ca România să fie interesată, în primul rând, de soarta Basarabiei. România are obligația de a crea cât mai mult instrumente pentru ca distanța aceasta dintre românii aflați de o parte și de alta a Prutului să se micșoreze pentru că românii au fost despărțiți prin decizia a doi tirani, doi criminali, Hitler și Stalin; acest lucru nu trebuie să-l uităm nicio clipă și avem obligația, chiar dacă astăzi trăim în două state, nu trebuie să uităm un lucru elementar: și de o parte și de alta sunt români despărțiți fără voia noastră, prin decizia a doi criminali- unul criminal, altul, un dictator criminal cum a fost Stalin”, a punctat deputatul român.
Totodată, Tomac este de părere că românii de pe ambele maluri ale Prutului „se vor găsi” cât mai curând împreună. „Din Țările Baltice, de la Vilnius, așteptăm vești bune și sunt convins că vor veni”, a mai spus acesta. De asemenea, acesta a ținut să menționeze că soluționarea diferendului transnistrean este importantă pentru viitorul Rep. Moldova.
Senatorul Victor Mocanu a declarat că mai sunt pași de făcut în ceea ce privește Rep. Moldova, „important este să avem voință politică”.
„Vrem să sprijinim mai mult Rep. Moldova pe partea energetică, să treacă cu bine de sezonul rece; să înțeleagă că partea de Vest e mai caldă decât partea de Est. Cred că Vilnius este un început, în curând vom fi din nou împreună”, a mai spus acesta.
Mircea Lubanovici, președintele Comisiei românilor din afara granițelor și reprezentantul comunității românilor din SUA în Parlamentul României, și-a exprimat, la rândul său, sprijinul pentru ca „Rep. Moldova să fie cât mai aproape de Europa”.
Expertul Dan Dungaciu consideră că Summit-ul de la Vilnius stă sub semnul întrebării „a se semna sau a nu se semna?”.
Dungaciu este de părere că acest moment „ne arată că spațiul acesta al vecinătății, în viziunea Bruxelles-ului, sau a străinătății apropiate, în viziunea Moscovei, este deschis oricărui răspuns. Miza strategică pentru Vilnius rămâne Ucraina. Dacă Ucraina va semna sau nu la Vilnius va fi un fapt care va afecta viteza cu care Rep. Moldova se va apropia de spațiul european. Summit-ul de la Vilnius ne va arăta dacă Parteneriatul Estic este un instrument pentru a integra țările acestea în UE sau este un instrument pentru a civiliza vecinătatea europeană. Nici Rep. Moldova, nici Ucraina nu ar trebui să gândească pe termen scurt. Ar trebui să se gândească că vor trebui să se pregătească pentru o integrare efectivă în jurul a zece-cincisprezece ani și să nu se gândească la cum arată UE în acest moment”, a explicat acesta.
Totodată, Dungaciu a ținut să sublinieze că „există viață și după Vilnius”. „România nu are nici măcar dreptul moral să întoarcă spatele acestei zone. Ce se va întâmpla va trebui să fie urmată de o abordare mai consecventă, mai cu seamă dacă Vilnius va fi un eșec geopolitic”, a conchis directorul ISPRI.
De cealaltă parte, Florin Constantinescu, vicepreședintele Senatului și președintele Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre parlamentul Rep. Moldova și României a subliniat că dorința fraților moldoveni este de a intra în Uniunea Europeană”. „Parcursul european e ireversibil”, a subliniat acesta.
Marian Clenciu, reprezentantul Asociației Pro Basarabia și Bucovina, a afirmat că la nivel de prim-miniștrii, de președinți există un limbaj comun între Rep. Moldova și România. Acesta a adus în discuție subiectul acordări vizelor, evocând exemplul Maltei, stat care- și vinde cetățenia. În plus, Clenciu a ținut să atragă atenția asupra acțiunii de „marcare a unor simboluri străine neamului nostru” de la Chișinău, referindu-se la ideea lui Chirtoacă de a construi un monument pentru Carol Schmidt- un agent al rusificării Chișinăului.
În opinia sa, „Republica Moldova va trebi să-și asume riscul și parcursul UE, iar România va trebui să fie alături de ea pentru că presiunea va fi mai mare din partea Rusiei”, dacă Ucraina nu va semna acordul de la Vilnius.
Cu acest prilej, Viorel Badea a precizat, referitor la subiectul cetățeniei, că, în acest moment, se află în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege prin care se va acorda cetățenie română tuturor celor care își recunosc identitatea de români.
Dumitru Cotruța, președinte Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, a subliniat că toți cetățenii Rep. Moldova ar trebui să fie informați cu privire la avantajele ce decurg din integrarea europeană a statului de peste Prut.
„Noi, ca tineri din Rep. Moldova veniți la studii în România, am susținut tot timpul vectorul european al Rep. Moldova, chiar și prin activități la nivel local”, a mai adăugat un reprezentant al federației.
În final, Teofil Rendiuk, ministru-consilier în cadrul ambasadei Ucrainei la București, a salutat organizarea la București a acestor conferințe, ce au ca preocupare Rep. Moldova. Totodată, Rendiuk a insistat asupra faptului că, indiferent de rezultatul de la Vilnius, cele două state vor trebuie sa aibă relații de bună vecinătate, dat fiind proximitatea lor.