Platforma Civică Acțiunea 2012 a depus în Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului, în cadrul unei conferințe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
36 de senatori și deputați din întreg spectrul politic s-au regăsit printre inițiatorii Legii cadru privind reglementarea statutului cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României: Peia Ninel, Săvoiu Ionuț, Iane Ovidiu, Croitoru Cătălin, Bumbu Octavian, Niță Emil, Adam Ioan, Ochi Ion, Bogdan Diaconu, Suciu Matei din partea PSD, Crăciunescu Grigore, Dolha Mircea, Ciurariu Florin de la PNL, Raețchi Ovidiu și Coman Gheorghe din partea PC, Petru Movilă, Gunia Dragoș, Ardeleanu Sanda-Maria, Turcan Raluca, Andreea Paul, Bogdănici Camelia de la PDL, Grecea Maria, Ciobanu Liliana, Mincă Liliana, Fonta Nuțu, Bujor Marcel de la PP-DD, Remus Cernea de la Partidul Verde, parlamentarii neafiliați Aurelian Mihai, Marian Ion Cristinel, Tănase Răzvan, Tararache Mihai, Dumitru Ovidiu-Ioan, Bucur Constantin Alin, Eugen Tomac, Pușcaș Iacob, precum și un reprezentant al minorităților naționale, Mircovici Niculae.
Bogdan Diaconu, vicepreședintele Comisiei Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a ținut în acest context să mulțumească tuturor celor peste 1000 de voluntari care au strâns în perioada aprilie-august 117.481 de semnături din toate județele României pentru susținerea legii. Totodată, acesta a declarat că reunificarea celor două state se va produce și că o Românie unită va fi și una puternică în Uniunea Europeană. Bogdan Diaconu a mai precizat că în cadrul campaniei ,,Aducem Basarabia acasă” a semnat pentru inițiativă la unul dintre corturile de la Piața Unirii din București.
Prezent la eveniment, deputatul Florin Ciurariu a apreciat faptul că greutatea inițiativei legislative stă și în numărul impresionant de semnături care o însoțesc. ,,Vrem să vă oferim un mic ajutor, astfel încât inițiativa să fie dusă la bun sfârșit”, a punctat acesta.
,,România nu reprezintă doar ce se află în interiorul actualelor granițe”, a subliniat parlamentarul Aurelian Mihai, membru al Comisiei Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Acesta și-a exprimat speranța că basarabenii, oltenii, ardelenii, regățenii și românii din alte regiuni vor trăi într-un stat unitar. ,,Sper ca până în 2020 să avem semnale clare pentru făurirea unității naționale”, a mai adăugat Aurelian Mihai.
În opinia co-președintelui Platformei Civice Acțiunea 2012, Eugen Popescu, nu va fi nicio problemă ca cele peste trei milioane de români basarabeni să facă parte din statul român.
Fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, a semnalat faptul că evenimentul depunerii legii este o a doua victorie a spiritului românesc, după 1990. Primul moment evocat de Mircea Druc a fost cel din 1992, când s-au strâns 100.000 de semnături pentru participarea la viața politică din România, prin înaintarea candidaturii sale la președinție. ,,Ceea ce facem acum este să rezolvăm problemele României. Această legislație trebuie să înlăture barierele de conlucrare”, a încheiat Druc.
InfoPrut amintește că principalele prevederi ale inițiativei legislative depuse astăzi la Parlament vizează crearea unei instituții în subordinea primului ministru, care să coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat românesc, obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România de către cetățenii Republicii Moldova, dar și integrarea basarabenilor în viața socio-culturală din România.
Foto: Iulia Modiga/InfoPrut
Video: Marius Lulea