Un concert aniversar dedicat celor 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu România a avut loc marți la Clubul Țăranului din București. Evenimentul a fost organizat de Institutul ,,Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate, parte componentă a Platformei Civice Acțiunea 2012, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Institutul pentru Drepturi Civile Europene și Clubul Țăranului.
,,În ceea ce mă privește pe mine și pe colegii mei, credem cu toată tăria că idealul statului național unitar nu este o idee desuetă”, a declarat în deschiderea evenimentului președintele Institutului ,,Frații Golescu”, av. dr. Mihai Nicolae. Revenit de la Cernăuți, Marian Clenciu, președintele Asociației Culturală Pro Basarabia și Bucovina, a precizat cu această ocazie că Ucraina dorește în Europa și că tinerii cer asta în stradă. Din partea Institutului pentru Drepturi Civile, av. Ruslan Deleanu a ținut să remarce că românii bucovineni sunt uniți și că reprezintă un exemplu demn de urmat.
Argumentul istoric al evenimentului a fost asigurat de domnii Constantin Corneanu și Ion Constantin.
,,Dacă în 1918 a fost o clipă istorică, am dori ca aceasta să se repete și să avem ocazia să reîntregim țara. Generația actuală are obligația morală să facă ceea ce în 1918 a făcut generația de atunci– unirea cu Bucovina”, și-a exprimat opinia istoricul Constantin Corneanu. ,,După Marșul Unirii din luna octombrie a acestui an, la care mulți am fost prezenți, s-a discutat despre idealul reîntregirii”, a mai menționat Corneanu, subliniind importanța anului 1918 ca ,,oră astrală în istoria românilor”.
Istoricul Ion Constantin a evocat rolul personalităților vremii la făurirea statului național unitar român, al marilor artizani ai Unirii Bucovinei cu România: Dionisie Bejan, Ion Nistor, Iancu Cavaler de Flondor, Aurel Onciu, Sextil Pușcariu, Dimitrie Onciul. ,,Trebuie să ne închinăm memoriei lor prin editarea unor monografii, a unor culegeri de documente”, a lansat acesta un îndemn. De asemenea, Ion Constantin a punctat faptul că este momentul să ne gîndim și la perspectiva pe care românii din Bucovina trebuie să o aibă, în ciuda momentelor tumultose din Ucraina și că se întrevăd auspicii favorabile pentru realizarea unei noi ,,ore astrale a neamului românesc”, pe care generația tânără și-o va asuma.
Jurnalistul Dacian Dumitrescu a semnalat, la rândul său, un aspect îngrijorător legat de conservarea identității românești în Nordul Bucovinei, mai exact că în prezent funcționează numai 6 ziare în limba română în acestă regiune.
Atmosfera de sărbătoare a fost asigurată de îndrăgitele interprete de muzică populară Doina Lavric (voce și cobză) și Lorena Oltean (voce).
Foto: InfoPrut