În perioada 1-14 aprilie 2014 se va desfășura procesul de recenzare a populației din Republica Moldova. În acest sens, au fost inițiate consultații publice privind chestionarele pentru acest recensământ.
Jurnalistul Vitalie Sprînceană scrie, referitor la recensământul în Republica Moldova, că acesta a fost deja politizat, iar faptul că procesul se va desfășura într-un an electoral reprezintă un semn aproape sigur că recensământul va face parte din campaniile electorale.
Sprînceană consideră că problematice rămân categoriile referitoare la limbă, etnie și religie.
În articolul „Avem un recensămînt în 2014. Cum ne numărăm?” de pe blogul său, jurnalistul scrie că întrebarea despre etnie din chestionar (întrebarea 21) este „inutilizabilă” deoarece respondentul este „liber să-și declare etnia/naționalitatea cum crede de cuviință sau poate să n-o declare în genere. Acest liberalism al întrebării o face însă inutilizabilă. Pentru că permite o varietate prea mare de combinații de posibilități ce nu ar măsura nimic și care însă ar putea fi interpretate aiurea”.
În plus, discuția despre „etnie” este mai complicată în Rep Moldova din cauza identității de „moldovean/moldoveancă”. ”Aceasta a căpătat atâtea semnificații încât unele din ele se contrazic: moldovean unionist, moldovean statalist, moldovean rus, moldovean rom”, consideră Vitalie Sprînceană.
În ceea ce privește religia, o observația ar fi aceea că a devenit tot mai politizată în ultima vreme.
Așadar, scrie Vitalie Sprînceană, în forma actuală, „chestionarele seamănă cu o listă de diagnoze: operatorul are o serie de simptomuri și verifică dacă acestea sunt prezente”.
Puteți citi articolul complet aici.
Formularul pentru recensământul din 2014 poate fi consultat aici.